Zupa z jarmużu – sprawdzony przepis

Słyszeliście o jarmużu? Pewnie większość z was dokładnie wie co to jest, ale co z tymi którzy tak, jak ja nigdy nie spotkali się z tym określeniem. Dla tego mając to na uwadze w tym artykule powiem, co to jest jarmuż? Jakie ma właściwości i wartości odżywcze? Podam także przepis na pyszną zupę z jarmużu.

zupa z jarmużu

Źródło: pixabay.com

Zatem jarmuż to nic innego, jak odmiana botanicza kapusty warzywnej. Owa kapusta jest rośliną dwuletnią, która należy do rodziny kapustowatych. To najstarsza odmiana użytkowa tego gatunku. W starożytności uprawiana była jako roślina ozdobna i jadalna, ale znana jest tylko i wyłącznie z uprawy, nie występuje na stanowiskach naturalnych. Jej łodyga wytwarzana jest w pierwszym roku. Zazwyczaj jest gruba i silna. Ma wysokość od 10 do 110 cm. Liście ma długie, kędzierzawe, tworzą  rozetę, są zielone lub fioletowe. W pierwszym roku wzrostu wytwarza pęk odziomkowych liści, które u niektórych odmian są pomarszczone. Natomiast pęd kwiatostanowy wytwarza w drugim roku. Korzenie ma silnie rozwinięte i długie.

Jakie właściwości i wartości odżywcze ma jarmuż?

Jarmuż jest warzywem niskokalorycznym, bogatym w błonnik, który nie zawiera tłuszczu. W 100 g jest ok. 30 kalorii i 5 g błonnika. Jarmuż jest więc nie tylko smaczny, ale również niezwykle odżywczy. Zawiera tak dużo żelaza, że często nazywany jest „nową wołowiną”. Jest źródłem witaminy K, która chroni przed rakiem, wpływa na stan kości oraz zapewnia prawidłową krzepliwość krwi. W jarmużu znajdziemy zasoby witaminy C odpowiedzialnej za odporność organizmu i prawidłowy metabolizm. Jeśli zależy nam na zdrowej i pięknej skórze, również sięgnijmy po jarmuż. Dzięki dużej zawartości witaminy A korzystnie wpływa na stan cery, włosów i paznokci, a także na wzrok. W jarmużu jest także więcej wapnia niż w mleku. Składnik ten zapobiega osteoporozie, wpływa na dobry stan kości i zębów oraz przyspiesza metabolizm.. Jedzenie jarmużu obniża również poziom cholesterolu, przez co zmniejsza się ryzyko wystąpienia chorób układu krążenia. Zimowe warzywo, czyli jarmuż, jest pełne antyoksydantów, które mają wielkie znaczenie dla zdrowia. Dzięki nim nasz organizm ma wyższą odporność oraz staje się mniej podatny na poważne schorzenia, takie jak nowotwory.

Sami widzicie, że warto jeść jarmuż! Dlatego też mając to na uwadze przedstawię w tym artykule przepis na zupę z jarmużu. Oto on:

ZUPA Z JARMUŻU

Składniki:

przepis na zupę z jarmużu

Źródło: pixabay.com

  • 250 gramów świeżego jarmużu
  • 1 cebula
  • 1 pietruszka
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 czubate łyżki śmietany 18%
  • pieprz i sól
  • 1 ½ szklanki wody
  • 1 łyżka masła
  • 1 kostka smaku – pietruszkowa (opcjonalnie)
  • 1 łyżka oliwy
  • ćwiartkę cytryny
  • starty parmezan
Przygotowanie:
Z liści jarmużu wycinamy łodyżki. Cebulę kroimy i dusimy na oliwie i maśle. W tym czasie obieramy pietruszkę i dzielimy ją na dwie części. Tę grubszą wrzucamy do garnka, a mniejszą do duszonej cebuli i dusimy. Do garnka wrzucamy kostkę smaku albo sól i zalewamy szklanką wody. Kiedy woda się zagotuje, wrzucamy jarmuż, czosnek pokrojony w cienkie plasterki, następnie na jarmuż przekładamy cebulę. Gotujemy, aż liście zrobią się intensywnie zielone. Pięć minut później dolewamy pół szklanki wody. Doprawiamy, blendujemy i dodajemy śmietanę oraz sok z cytryny. Zupę ponownie zagotowujemy. Na talerzach posypujemy parmezanem.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *