Jak zrobić sorbet z truskawek, malin i mango – przepisy

Sorbet owocowy to idealny deser w upalne dni. Jest znacznie mniej kaloryczny, niż lody na mleku, czy śmietanie. Dlatego tutaj podajemy przepis na sorbet z truskawek, mango i malin. Sprawdź nasze propozycje.

sorbet truskawkowy

Źródło: pixabay.com

Sorbet z truskawek

 

Składniki:

  • 1 szklanka cukru
  • 1 kg truskawek
  • Woda

 

Przygotowanie:

Należy zagotować cukier z wodą. W czasie, kiedy woda będzie stygnąć myjemy truskawki, obieramy je z szypułek. Kiedy woda z cukrem ostygnie wrzucamy tam czyste i obrane truskawki i miksujemy całość. Następnie tak przygotowaną masę wkładamy do zamrażarki. Po dwóch godzinach powinniśmy przemieszać sorbet truskawkowy. Dopiero po 6 godzinach mrożenia będzie gotowy do spożycia.

 

Sorbet z malin

 

sorbet malinowy

Źródło: pixabay.com

Składniki:

  • 4 szklanki malin
  • 1 szklanka soku ze świeżych  pomarańczy
  • 1/3 szklanka soku z cytryny
  • 1 i ¼ szklanki cukru

Przygotowanie

Maliny należy opłukać pod zimną wodą. Można je osuszyć na papierowym ręczniku. Następnie do rozdrobnienia malin na gładką masę używamy blendera. Jeżeli nie lubimy pestek malin, lub nie chcemy mieć w sorbecie miąższu pomarańczy, przecedzamy wszystko przez sitko. Mus malinowy, sok z pomarańczy i cytryny wlewamy do jednego naczynia. Następnie dodajemy cukier i mieszamy, aż do całkowitego rozpuszczenia cukru. Najlepiej robić to w metalowym naczyniu, ponieważ następnie należy schłodzić sorbet do temperatury 7 stopni Celsjusza. Tak przygotowaną masę powinniśmy ucierać przez 20 min, jednak to zadanie ułatwi nam specjalna, domowa maszyna do lodów. Po utarciu przekładamy masę do zamrażarki na kilka godzin.

 

Sorbet z mango

sorbet z mango

Źródło: pixabay.com

 

Składniki:

  • Około 240 g miąższu mango po obraniu
  • Pół szklanki wody
  • 1/3 szklanki cukru
  • Sok z cytryny

 

Przygotowanie:

Do garnka wlewamy wodę, sok z cytryny i dodajemy cukier. Wszystko gotujemy do momentu, aż odparuje około ¼ wody. Następnie ten wywar musi ostygnąć. W czasie gotowania możemy umyć, obrać i pokroić mango. Następnie przy pomocy blendera miksujemy miąższ mango na gładką masę. Do przestudzonego syropu dodajemy mus z mango. Tutaj możemy sobie sprawdzić, czy sorbet nie będzie zbyt kwaśny lub zbyt słodki. Na tym etapie możemy dodać trochę cukru lub soku z cytryny. Kiedy stwierdzimy, że sorbet będzie miał odpowiedni smak, przelewamy go do płaskiego naczynia i wkładamy do zamrażarki. Ważne jest to, aby co jakiś czas mieszać sorbet znajdujący się w zamrażarce. Dzięki temu odpowiednio się napowietrzy i nie będzie bryłą twardego lodu.

Co zrobić, kiedy zamrażarka się zepsuje?

Trzeba jak najszybciej zadzwonić po serwis AGD, który szybko naprawi usterkę i da gwarancję na wykonaną naprawę. Wejdź na Technikan.pl i sprawdź, czy są również w Twojej okolicy.

Źródło: technikan.pl

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *