Wypieki z jabłkami – zdrowa słodycz

Istnieje takie angielskie przysłowie: zjedz jedno jabłko dziennie, a lekarz nie będzie Ci potrzebny. Co więc jest w tych owocach, że są aż tak cenione?

Wypieki z jabłkami to zdrowa przekąska. Zamiast kupować słodycze warto wypróbować kilka poniższych przepisów, aby zmienić przyzwyczajenia na te bardziej zdrowsze. Jednak na początku poznajmy właściwości jabłek.

Właściwości jabłka

Jabłka to na pewno to ważne źródło witaminy C, która wzmacnia układ odpornościowy. Trzeba pamiętać, że im kwaśniejsza odmiana jabłek, tym więcej w nich tej witaminy. Jabłka wpływają pozytywnie także na urodę. Dzięki pektynom oczyszczają organizm z toksyn. Co ciekawe, mimo kwaskowatego smaku te owoce odkwaszają organizm, ponieważ zawierają bardzo dużo zasadowych soli mineralnych. Właściwości zdrowotne jabłka to nie wszystko, co oferują. W kuchni doceniane są przede wszystkim jako składnik różnych ciast czy muffinek. A jakie odmiany jabłek są najlepsze na wypieki? Te o kwaskowatym smaku – szara reneta, antonówka czy boiken, a także słodkie, jak delicious i macintosh. Mając na uwadze powyższe w tym artykule przedstawię dwa przepisy na wypieki z jabłkami.

Wypieki z jabłkami

BABECZKI Z JABŁKAMI

Składniki na ciasto:

wypieki z jabłkami

Źródło: japanese-city.com

  • 200 g margaryny
  • 150 g cukru pudru
  • 2 szkl. mąki
  • duże jajko
  • żółtko

Składniki na nadzienie:

  • 1,5 kg jabłek
  • ½ szkl. wody
  • sok z jednej cytryny

PRZYGOTOWANIE

Do mąki dodaj cukier puder, margarynę, całe jajko i żółtko. Wyrób ciasto. Umyj i obierz jabłka. Usuń gniazdka nasienne, a następnie pokrój je w cienkie plasterki. Wodę i sok z cytryny wlej do garnka. Dodaj plasterki jabłek i podgrzewaj przez około 3 – 5 minut (woda nie powinna się zagotować – jabłka należy jedynie zmiękczyć, żeby dało się modelować ich kształt). Rozwałkuj ciasto. Przy pomocy szklanki wytnij w nim kółka, a następnie umieść je w foremkach do muf finek, wysmarowanych odłożonym kawałkiem margaryny. Ułóż plasterki jabłek tak, żeby utworzyły one kształt róży. Rozpocznij formowanie różyczki od zewnętrznej warstwy. Plasterki jabłek układaj na cieście w otworach foremki, aż do środka babeczki. Kolejne kręgi jabłek powinny utworzyć kształt różyczki. Piecz w temperaturze 200 st. C przez 40 – 50 minut. Odstaw do wystygnięcia, a następnie posyp cynamonem i cukrem pudrem.


SZARLOTKA BEZGLUTENOWA

Składniki na ciasto:wypieki z jabłkami

  • kostka margaryny
  • 450 g mieszanki mąk bezglutenowych
  • 2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
  • 150 g cukru
  • 2 jajka
  • szczypta soli

Masa:

  • 1,5 kg kwaśnych jabłek
  • sok z cytryny
  • 5 łyżek brązowego cukru
  • cukier puder

PRZYGOTOWANIE

Wymieszaj składniki na ciasto i zmiksuj, aż utworzona kruszonka zacznie się lekko kleić. Zagnieść kulę, podziel na połówki, zawiń w folię i włóż do lodówki na godzinę. Na papierze do pieczenia rozwałkuj jedną porcję ciasta. Na cieście połóż w rzędach pokrojone w cienkie ćwiartki jabłka. Posyp brązowym cukrem. Rozwałkuj drugą porcję ciasta i przykryj warstwę jabłka. Nakłuj ciasto i piecz 40 minut w 180 st. C. Oprósz cukrem pudrem.

Sprawdź inne przepisy na słodycze, które nie tuczą >>

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *