Właściwości rzeżuchy – czy wiesz co jesz?

Największe zainteresowanie rzeżuchą jest zawsze przed świętami Wielkanocnymi. Warto ją stosować przez cały rok. Warto wiedzieć, jak właściwości rzeżuchy wpływają na nasze zdrowie i jak uprawiać rzeżuchę. Zawsze urośnie w naszej domowej kiełkownicy. 

właściwości rzeżuchy

Rzeżucha

Tak naprawdę to pieprzyca siewna (Lepidium sativum). Znana jest pod zwyczajową nazwą „rzeżucha”, lecz tak naprawdę, nazwa rzeżucha odnosi się do odrębnego rodzaju roślin. Uprawiana od wieków jako warzywo. Najczęściej spożywana po rozwoju liścieni, stosowana jako przyprawa do zup, surówek, sosów, serów i sałatek.

Właściwości rzeżuchy:

Rzeżucha jest w smaku lekko ostra, wykazuje również  właściwości lecznicze. Spożywając kiełki rzeżuchy dostarczamy do naszego organizmu witaminy: A, B, B1, C, K, a także pierwiastki, takie jak wapń, magnez, fosfor,  żelazo, potas, cynk, mangan, oraz jod. Co ważne, rzeżucha pobudzają apetyt, dodając ją do potraw niejadka zachęcimy go do jedzenia.

  • Oprócz tego wzmacnia skórę i paznokcie. Polecana jest osobom z cerą trądzikową.
  • Wykazuje działanie przeciwnowotworowe. Zawiera takie cenne składniki jak: witamina C oraz przeciwutleniacze, które chronią nas przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Rzeżucha polecana jest zwłaszcza palaczom.
  • Właściwości rzeżuchy wzmacniają również kości. To zawdzięcza witaminie K. Najwięcej właściwości ma surowa rzeżucha.
  • Zawiera również luteinię i zeaksantynie, przez co pozytywnie wpływa na oczy. Oprócz tego rzeżucha chroni siatkówkę oka przed szkodliwym promieniowaniem UV.

Ile rośnie rzeżucha:

Rzeżucha, czyli pieprzyca siewna wysiana na wacie lub ligninie, jest gotowa do spożycia po 5-6 dniach. Rośnie niemal w tempie ekspresowym.

rzeżucha na wacieRzeżucha na wacie:

Wystarczy cienka warstwa waty, nasionka i woda. Następnie na watę wysypujemy nasionka i podlewamy tak, aby wata była mokra. Uważamy, aby nasionka nie pływały w wodzie. Następnie odstawiamy pojemnik z nasionkami, watą i wodą w słoneczne miejsce. Pilnujemy, aby nigdy nie brakowało w nim wody. Jak już wcześniej wspomniano, po 5,6 dniach rzeżucha jest gotowa do spożycia. Nie dopuszczamy do zakwitnięcia rzeżuchy. Wtedy już nie jest smaczna.

A więc kupcie nasionka i do dzieła! To najtańszy sposób na zdrowe witaminki!

Rzeżucha przepisy:

Sałatka z rzeżuchą

Składniki:

  • 3 cebule
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 garstki rzeżuchy
  • Kiełki rzodkiewki
  • Kilka pomidorków koktajlowych
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 łyżki octu jabłkowego
  • starty parmezan / kozi ser (wersja dla uczulonych na laktozę)
  • sól i pieprz
  • Kilka listków bazylii

Przygotowanie:
3 cebule i ząbek czosnku siekamy w drobną kosteczkę. Przerzucamy to do jednego naczynia. Polewamy oliwą i octem. Następnie dodajemy kiełki rzeżuchy i rzodkiewki. Pomidorki kroimy w ćwiartki. Teraz doprawiamy solą i pieprzem. A na końcu posypujemy startym parmezanem lub kozim serem. Ozdabiamy listkami bazylii.

źródło: pixabay.com

Jajka z rzeżuchą

  • 10 jaj
  • 1 duża biała cebula
  • 4 łyżki masła
  • 6 pieczarek
  • 50 g sera żółtego
  • 1 łyżka musztardy
  • Pieprz i sól
  • 4 łyżki bułki tartej
  • 3 łyżki posiekanej rzeżuchy
  • 3 łyżki śmietany

Przygotowanie:

Jajka gotujemy na twardo, następnie kroimy je wzdłuż, a żółtka przerzucamy do innego naczynia. Następnie drobno siekamy pieczarki i cebulę (teraz podsmażamy je na patelni). Żółtka należy utrzeć razem z musztardą oraz śmietaną. Następnie dodajemy pozostałe składniki, czyli żółty ser, pieprz, sól do smaki, rzeżuchę i pieczarki z cebulą. Wszystko łączymy w jedną całość. Tak przygotowanym farszem wypełniamy jajka. Następnie układamy je w naczyniu żaroodpornym (wysmarowanym masłem lub wypełnionym papierem do pieczenia) i wkładamy do piekarnika na około 180 stopni Celsjusza. Pieczemy je tak długo, aż się zarumienią. Jaja jemy na ciepło. Można je udekorować według uznania.

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *