Poznaj niezwykłe właściwości rzodkiewki

Rzodkiewka jest ważna w naszej diecie. Ma wiele zdrowotnych właściwości. Jeśli chcesz wiedzieć, dlaczego warto jeść korzeń i jakie właściwości mają liście rzodkiewki to zapraszamy Cię do zapoznania się z całym artykułem.

właściwości liści rzodkiewki

Źródło: pixabay.com

Rzodkiewka to warzywo, które ma kształt kuli ziemskiej, stożka lub walca. W środku natomiast jest biała, lecz na wierzchu może być zarówno czerwona, różowa bądź też fioletowa. Każda jej odmiana jest dość pikantna w smaku. Swój charakterystyczny ostry smak zawdzięcza olejowi gorczycowemu, zawierającemu siarkę znaną ze swych właściwości antybakteryjnych i przeciwzapalnych, a przy tym poprawiających kondycję włosów.

Właściwości rzodkiewki

Rzodkiewka, choć mała i nie wyglądająca na bogactwo składników odżywczych zawiera bardzo duże ilości ważnego składnika mineralnego, czyli potasu, który korzystnie wpływa na funkcjonowanie mięśnia sercowego i układu nerwowego, wzmagając koncentrację i procesy zapamiętywania. Ponadto w jej składzie znajdziemy fosfor, wapń, żelazo, cynk i mangan, które również tworzą ważne elementy w całym układzie jakim jest organizm ludzki. Siarka jest ważnym składnikiem, który wpływa na piękny wygląd włosów i cery. Rzodkiewka posiada także ważny do prawidłowej pracy jelit i pasażu treści pokarmowej błonnik, a spożycie 100 g rzodkiewki, wzbogaca organizm jedynie o 21 kcal. Ponadto rzodkiewka bardzo dobrze wzmacnia odporność organizmu dzięki zawartości witaminy C, ale nie tylko. Wzmacnia również system nerwowy i poprawia funkcjonowanie procesów metabolicznych w organizmie, a to za sprawą witamin z grupy B. Szczególnie istotna jest zawartość witaminy B6, która stanowi ważny koenzym wielu reakcji biochemicznych. Zawartość witaminy K wpływa korzystnie na procesy krwiotwórcze wspólnie z innymi składnikami, a kwas foliowy ma niebagatelne działanie na prawidłowy rozwój układu nerwowego.
właściwości rzodkiewki

Źródło: pixabay.com

Kiedy kupujemy rzodkiewkę, robimy to z myślą o czerwonych, lekko ostrych w smaku korzeniach. Liście rzodkiewki natomiast wyrzucamy lub kupujemy warzywo bez nich. I tu właśnie okazuje się, że popełniamy duży błąd! Dlaczego? Dlatego, iż okazuje się, że zielona część rzodkiewki, czyli liście jest równie zdrowa, jeśli nawet nie zdrowsza niż ta, którą zwykliśmy kroić w plasterki na kanapkę.

Właściwości liści rzodkiewki

Zatem co znajdziemy w liściach rzodkiewki? Przede wszystkim witaminę C, której zawierają dwa razy więcej niż cytryna, fosfor, żelazo i wapń. To jednak nie wszystko. Są one również bogatym źródłem glukozynolanów (glukozynolatów), czyli cenionych związków o działaniu antyrakowym. Tak więc właściwości liści rzodkiewki: działają przeciwzapalnie, wykazują silne działanie przeciwnowotworowe, oczyszczają organizm z toksyn, wspomagają trawienie, przyspieszają przemianę materii, odtruwają, wzmacniają odporność, wspomagają leczenie żółtaczki, regulują ciśnienie krwi.
Podsumowując powyższy artykuł w 100 % można stwierdzić, że warto jeść rzodkiewkę. Zawiera ona dużo witamin i minerałów, które działają zdrowotnie na organizm człowieka. Ponadto warto ją jadać, jeżeli się odchudzamy, gdyż rzodkiewka jest wyjątkowo niskokaloryczna. Taki średni pęczek, czyli 100 g to zaledwie 14 kcal.

Gdzie kupić nasiona rzodkiewki?

Nasiona rzodkiewki i innych warzyw znajdziesz w internetowym sklepie ogrodniczym Przydomu.pl

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *