Właściwości kapusty pekińskiej
Kapusta pekińska to bardzo zdrowe warzywo, gdyż ma w sobie dużo wartości odżywczych. Patrząc na nią wprost nie można uwierzyć, że posiada tyle właściwości leczniczych. Ma ona wydłużony kształt, żółtozieloną barwę i grube mięsiste ogonki liściowe. Kapusta pekińska przywędrowała do nas z Chin, a w Europie rozpoczęto jej hodowlę w latach 50 – tych. Zwana jest także sałatą pekińską.
Kapusta pekińska – Właściwości
W kapuście pekińskiej jest dużo beta – karotenu. Beta – karoten chroni nasz organizm przed szkodliwymi drobnoustrojami oraz wspomaga prawidłowe funkcjonowanie narządu wzroku. Zawiera ona także przeciwutleniacze i substancje działające przeciwwrzodowo. Działa zarazem przeciwbakteryjnie i przeciwwirusowo. W kapuście pekińskiej znajdują się także wartościowe dla naszego organizmu witaminy, takie jak A, B1, B2, C oraz białko i sole mineralne. Mikroelementy odgrywają tu również bardzo ważną rolę np. wapń potrzebny jest naszym kościom. Żelazo natomiast zapobiega powstawaniu anemii, a cynk reguluje ciśnienie krwi i pracę serca. W kapuście pekińskiej mamy jeszcze inne mikroelementy, takie jak potas, fosfor, magnez i kwas foliowy.
Jedno kliknięcie i jesteś z nami na bieżąco! 😉
Kapusta pekińska – Wartości odżywcze
Przybliżone wartości odżywcze w 100g Kapusty Pekińskiej
Wartość energetyczna 12 kCal
Węglowodany 3 g
Białko 1 g
Tłuszcze 0 g
Cukry 1 g
Błonnik 1 g
Choresterol 0 mg
witaminy
Witamina A 1151 IU
Tiamina (Witamina B1) 0,052 mg
Ryboflawina (Witamina B2) 0.1 mg
Niacyna (Witamina B3) 0.4 mg
Witamina B6 0.2 mg
Witamina C 27 mg
Witamina K 42.9 µg
Kwas foliowy 63 µg
β-Karoten 190
minerały
Wapń 45 mg
Żelazo 0.3 mg
Magnez 14 mg
Fosfor 30 mg
Potas 238 mg
Sód 9 mg
Uprawa kapusty pekińskiej
Uprawa z rozsady:
- nasiona wysiewamy do wielodoniczek 96 i 160 otworowych,
- co ważne, rośliny hodowane w większych doniczkach szybciej rosną, oprócz tego dają główki o zdecydowanie większej masie
- przy zastosowaniu doniczek wielodoniczkach 160 otworowych należy często podlewać i wcześniej wzbogacać glebę w związki mineralne
- ważne jest, aby wcześniej była wysadzona w pole
- nasiona wysiewamy jeszcze 3-4 tygodnie przed sadzeniem, pojedynczo Do komórek na głębokość 0,5-1 cm,
- następnie przykrywamy piaskiem gruboziarnistym lub perlitem
- od siewu do wschodów optymalna temperatura wynosi 20-22 stopni C (przy takiej temperaturze, pierwsze wschody będą widoczne już po 2-3 dniach)
- rozsada do wysadzenia powinna być krępa i mieć rozwiniętych dopiero 5-7 liści właściwych (będą takie po 3-4 tyg.)
Uprawa kapusty pekińskiej z wysiewu nasion
- najbardziej odpowiednim okresem do rozpoczęcia siewu kapusty pekińskiej jest lipiec
- gleba powinna być wyrównana, lekko wilgotna
- nasiona umieszczamy na głębokości około 1 centymetra pod powierzchnią ziemi
- przykrywamy cienką warstwą gleby
- podlewamy konewką z sitkiem o drobnych otworach
- odstępy pomiędzy rzędami to 40-50 cm
- w rzędzie zasiewamy po 2-3 nasiona w odstępach około 35 cm
- po pierwszym wschodzie usuwamy najsłabsze rośliny,
- w każdym punkcie siewu z trzech nasion powinna pozostać tylko jedna roślina
Wymagania glebowe kapusty pekińskiej
- bardzo dobrze rośnie na glebie żyznej
- dobrze nawodnionej
- o odczynie obojętnym pH = 6,5 lub 7,5
- najlepiej rośnie na miejscu, gdzie wcześniej były uprawiane rośliny motylkowe, cebula, por, ziemniaki, buraki,
- ogórki, selery, czy pomidory
- nie lubi uprawy przez wiele lat w tym samym miejscu
Nawożenie gleby pod kapustę pekińską
- zanim weźmiemy się za nawożenie gleby, sprawdźmy poziom zawartości azotu, fosforu i potasu w glebie
- słabe gleby nawozimy jesienią obornikiem, glebę należy przeorać
- w uprawie pod osłonami zawartość azotu w glebie może sięgać 350 mg N, NO3 na litr gleby i przy takim
- poziomie nie trzeba stosować nawozów azotowych.
- w produkcji polowej powinno to być 100 – 120 mg NO3 na litr gleby.
- optymalna zawartość potasu to 500 mg K na litr gleby w produkcji pod osłonami
- optymalna zawartość potasu w produkcji polowej to 170 – 200 mg K na litr gleby
- optymalna ilość wapnia w glebie w uprawie pod osłonami to 2200 mg Ca na litr gleby
- optymalna ilość wapnia w glebie w uprawach polowych to 1500 mg na litr gleby
Zatem podsumowując kapusta pekińska jest to pożyteczne warzywo. Urozmaica nasze menu i przy tym zawiera bardzo dużo wartości odżywczych. Warto także wspomnieć o tym, że kapusta pekińska jest bardziej wartościowa na surowo, gdyż pod wpływem wysokiej temperatury giną jej niektóre składniki odżywcze. Kapustę pekińską możemy podawać z dodatkiem majonezu, oliwy oraz z sokiem z cytryny lub sosem winegret. Dlatego moi drodzy nie wzbraniajmy się od jedzenia kapusty pekińskiej. Jak wynika z powyższego jedząc ją możemy uniknąć wielu kłopotów zdrowotnych. Do konsumowania, tak zdrowego warzywa powinniśmy namówić również nasze dzieci i to od najmłodszych lat. Jedzenie kapusty pekińskiej to samo zdrowie, dlatego korzystając z okazji, że piszę o kapuście pekińskiej podam również na bardzo zdrową surówkę. Owa surówka może być podawana do obiadu.
Przepisy na dania z kapusty pekińskiej
Surówki z kapusty pekińskiej
A więc, aby przygotować taką surówkę potrzebujemy.
Składniki:
- mała kapusta pekińska
- 2 pomidory1
- puszka kukurydzy
- 4 łyżki jogurtu naturalnego
- 2 łyżki śmietany
koperek - pieprz ziołowy
- sól
Smacznego 🙂
Kapusta pekińska z zielonym groszkiem
Składniki:
- 1 mała kapusta pekińska
- groszek konserwowy
- 1 lub 2 puszki tuńczyka
- 1 czerwona cebula
- ogórki kiszone
- ogórki konserwowe
- sól, pieprz
- majonez (opcjonalnie)
Przygotowanie
Kapustę szatkujemy. Ogórki i czerwoną cebulę kroimy w drobną kostkę. Wrzucamy wszystko do większego naczynia. Dodajemy tuńczyka, groszek konserwowy, sól, pieprz i jeśli ktoś lubi może dodać majonez. Całość mieszamy.
Potrawy z kapusty pekińskiej
Można z niej zrobić wiele pysznych potraw, smakuje dobrze na surowo jak i na ciepło.
Kapusta pekińska duszona
Składniki:
- 1 kapusta pekińska
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 4 łyżki masła
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- sól
- pieprz
- łyżeczka papryki słodkiej
- 12 dag kiełbasy cienkiej
Przygotowanie
Drobno siekamy czosnek, w kostkę kroimy cebulę, podsmażamy na patelni z masłem. Następnie dodajemy kapustę pokrojoną w cienkie paski. Wszystko dusimy pod przykryciem przez 20 minut. Na koniec doprawiamy przecierem pomidorowym i dorzucamy wcześniej podsmażoną i pokrojoną w kostkę kiełbaskę. Smacznego!
Sałatka z kapustą pekińską
Składniki:
- kapusta pekińska
- papryka czerwona
- kukurydza konserwowa
- zielony groszek konserwowy
- 3 ugotowane jajka
- majonez
- pieprz i sól
Przygotowanie
Kapustę szatkujemy w cienkie, krótki paski. Następnie paprykę kroimy w drobną kostkę, to samo robimy z ugotowanymi jajkami. Następnie dorzucamy odsączoną kukurydzę i zielony groszek. Na koniec dodajemy 2 łyżki majonezu i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Smażona kapusta pekińska z białą kiełbasą i pomidorami
Składniki:
- 2 sparzone białe kiełbasy
- kapusta pekińska
- pomidory z puszki 400 g
- duża cebula 1
- ząbki czosnku 2
- wywar z rosołu 100 ml
- oliwa z oliwek
- sól i pieprz
- bazylia świeża
- tymianek (świeży)
Przygotowanie
Na rozgrzewaną patelkę, na której już dodaliśmy oliwy wrzucamy posiekany czosnek i cebulę pokrojoną w cienkie talarki. Następnie dodajemy pokrojoną w półplasterki lub kostkę białą kiełbasę.Smażymy wszystko razem przez kilka minut. Teraz trzeba dodać pomidory bez skórki pokrojone w kostkę, posiekane świeże zioła. Przesmażamy to przez 1-2 minuty. Teraz dodajemy posiekaną kapustę pekińską, podlewamy rosołem (dzięki temu kapusta zmięknie) i smażymy ok. 5 minut. Doprawiamy pieprzem i solą.
Smacznego!
Kapusta pekińska zasmażana
Składniki
- duża kapusta pekińska
- duża cebula
- 2 łyżki masła
- pół dużego pęczka koperku
- majeranek
- czosnek mielony
- lubczyk suszony
- sos sojowy
Przygotowanie
Cebulę należy pokroić w talarki. Kapustę szatkujemy. Na patelni podgrzewamy masło, dodajemy cebulę, a następnie kapustę pekińską. Następnie dodajemy rochę wody, aby kapusta zmiękła. Na koniec doprawiamy wszystko wyżej wymienionymi przyprawami. Smacznego!
Więcej przepisów na dania z kapusty pekińskiej>>
A jaka jest Twoja ulubiona potrawa z kapusty pekińskiej?
Kapusta pekińska, pomidorek , czerwona papryka, marchewka, można dodać inne warzywa potem do smaku sol, pieprz, cukier, odrobina majonezu. Sałatka gotowa.bomba witamin.
I cholesterolu, majonezie pasuje jak ulał do tej bomby…lepiej zastąpić to jogurtem lub sosem z oliwy z oliwek
@margaret cukier?
Jeśli ktoś nie chce, nie musi dodawać cukru. Ja dodaję go tylko ociupinkę.
Pyszności 🙂
A oto mój przepis na pyszną sałatkę. Kapusta pekińska, pomidory,ogórek konserwowy,ogórek zielony,oliwki zielone, ser feta i sos winegret. Pycha 🙂
Sałatka dla diabetyków. Pół kapusty pekińskiej, dwie pomarańcze, troczę soku z cytryny, dwie łyżki oleju rzepakowego, Kapustę drobno pokroić, obrane pomarańcze pokroić na drobne cząstki. Wymieszać, dodać sok z cytryny i olej. Smacznego