Właściwości kapusty pekińskiej

Kapusta pekińska to bardzo zdrowe warzywo, gdyż ma w sobie dużo wartości odżywczych. Patrząc na nią wprost nie można uwierzyć, że posiada tyle właściwości leczniczych. Ma ona wydłużony kształt, żółtozieloną barwę i grube mięsiste ogonki liściowe. Kapusta pekińska przywędrowała do nas z Chin, a w Europie rozpoczęto jej hodowlę w latach 50 – tych. Zwana jest także sałatą pekińską.

źródło: pixabay.com

Kapusta pekińska – Właściwości

W kapuście pekińskiej jest dużo beta – karotenu. Beta – karoten chroni nasz organizm przed szkodliwymi drobnoustrojami oraz wspomaga prawidłowe funkcjonowanie narządu wzroku. Zawiera ona także przeciwutleniacze i substancje działające przeciwwrzodowo. Działa zarazem przeciwbakteryjnie i przeciwwirusowo. W kapuście pekińskiej znajdują się także wartościowe dla naszego organizmu witaminy, takie jak A, B1, B2, C oraz białko i sole mineralne. Mikroelementy odgrywają tu również bardzo ważną rolę np. wapń potrzebny jest naszym kościom. Żelazo natomiast zapobiega powstawaniu anemii, a cynk reguluje ciśnienie krwi i pracę serca. W kapuście pekińskiej mamy jeszcze inne mikroelementy, takie jak potas, fosfor, magnez i kwas foliowy.

Jedno kliknięcie i jesteś z nami na bieżąco! 😉

Kapusta pekińska – Wartości odżywcze

Przybliżone wartości odżywcze w 100g Kapusty Pekińskiej

Wartość energetyczna 12 kCal
Węglowodany 3 g
Białko 1 g
Tłuszcze 0 g
Cukry 1 g
Błonnik 1 g
Choresterol 0 mg

witaminy

Witamina A 1151 IU
Tiamina (Witamina B1) 0,052 mg
Ryboflawina (Witamina B2) 0.1 mg
Niacyna (Witamina B3) 0.4 mg
Witamina B6 0.2 mg
Witamina C 27 mg
Witamina K 42.9 µg
Kwas foliowy 63 µg
β-Karoten 190

minerały

Wapń 45 mg
Żelazo 0.3 mg
Magnez 14 mg
Fosfor 30 mg
Potas 238 mg
Sód 9 mg

Uprawa kapusty pekińskiej

Uprawa z rozsady:

  • nasiona wysiewamy do wielodoniczek 96 i 160 otworowych,
  • co ważne, rośliny hodowane w większych doniczkach szybciej rosną, oprócz tego dają główki o zdecydowanie większej masie
  • przy zastosowaniu doniczek wielodoniczkach 160 otworowych należy często podlewać i wcześniej wzbogacać glebę w związki mineralne
  • ważne jest, aby wcześniej była wysadzona w pole
  • nasiona wysiewamy jeszcze 3-4 tygodnie przed sadzeniem, pojedynczo Do komórek na głębokość 0,5-1 cm,
  • następnie przykrywamy piaskiem gruboziarnistym lub perlitem
  • od siewu do wschodów optymalna temperatura wynosi 20-22 stopni C (przy takiej temperaturze, pierwsze wschody będą widoczne już po 2-3 dniach)
  • rozsada do wysadzenia powinna być krępa i mieć rozwiniętych dopiero 5-7 liści właściwych (będą takie po 3-4 tyg.)

Uprawa kapusty pekińskiej z wysiewu nasion

  • najbardziej odpowiednim okresem do rozpoczęcia siewu kapusty pekińskiej jest lipiec
  • gleba powinna być wyrównana, lekko wilgotna
  • nasiona umieszczamy na głębokości około 1 centymetra pod powierzchnią ziemi
  • przykrywamy cienką warstwą gleby
  • podlewamy konewką z sitkiem o drobnych otworach
  • odstępy pomiędzy rzędami to 40-50 cm
  • w rzędzie zasiewamy po 2-3 nasiona w odstępach około 35 cm
  • po pierwszym wschodzie usuwamy najsłabsze rośliny,
  • w każdym punkcie siewu z trzech nasion powinna pozostać tylko jedna roślina

Wymagania glebowe kapusty pekińskiej

  • bardzo dobrze rośnie na glebie żyznej
  • dobrze nawodnionej
  • o odczynie obojętnym pH = 6,5 lub 7,5
  • najlepiej rośnie na miejscu, gdzie wcześniej były uprawiane rośliny motylkowe, cebula, por, ziemniaki, buraki,
  • ogórki, selery, czy pomidory
  • nie lubi uprawy przez wiele lat w tym samym miejscu

Nawożenie gleby pod kapustę pekińską

  • zanim weźmiemy się za nawożenie gleby, sprawdźmy poziom zawartości azotu, fosforu i potasu w glebie
  • słabe gleby nawozimy jesienią obornikiem, glebę należy przeorać
  • w uprawie pod osłonami zawartość azotu w glebie może sięgać 350 mg N, NO3 na litr gleby i przy takim
  • poziomie nie trzeba stosować nawozów azotowych.
  • w produkcji polowej powinno to być 100 – 120 mg NO3 na litr gleby.
  • optymalna zawartość potasu to 500 mg K na litr gleby w produkcji pod osłonami
  • optymalna zawartość potasu w produkcji polowej to 170 – 200 mg K na litr gleby
  • optymalna ilość wapnia w glebie w uprawie pod osłonami to 2200 mg Ca na litr gleby
  • optymalna ilość wapnia w glebie w uprawach polowych to 1500 mg na litr gleby

Zatem podsumowując kapusta pekińska jest to pożyteczne warzywo. Urozmaica nasze menu i przy tym zawiera bardzo dużo wartości odżywczych. Warto także wspomnieć o tym, że kapusta pekińska jest bardziej wartościowa na surowo, gdyż pod wpływem wysokiej temperatury giną jej niektóre składniki odżywcze. Kapustę pekińską możemy podawać z dodatkiem majonezu, oliwy oraz z sokiem z cytryny lub sosem winegret. Dlatego moi drodzy nie wzbraniajmy się od jedzenia kapusty pekińskiej. Jak wynika z powyższego jedząc ją możemy uniknąć wielu kłopotów zdrowotnych. Do konsumowania, tak zdrowego warzywa powinniśmy namówić również nasze dzieci i to od najmłodszych lat. Jedzenie kapusty pekińskiej to samo zdrowie, dlatego korzystając z okazji, że piszę o kapuście pekińskiej podam również na bardzo zdrową surówkę. Owa surówka może być podawana do obiadu.

Przepisy na dania z kapusty pekińskiej

kapusta

Surówki z kapusty pekińskiej

A więc, aby przygotować taką surówkę potrzebujemy.

Składniki:

  • mała kapusta pekińska
  • 2 pomidory1
  • puszka kukurydzy
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki śmietany
    koperek
  • pieprz ziołowy
  • sól
Przygotowanie:
Warzywa dokładnie myjemy, kukurydzę odsączamy, kapustę siekamy. Pomidorka kroimy, koperek siekamy. Dodajemy jogurt i śmietanę, doprawiamy do smaku i mieszamy.

Smacznego 🙂

Kapusta pekińska z zielonym groszkiem

Składniki:

  • 1 mała kapusta pekińska 
  • groszek konserwowy 
  • 1 lub 2 puszki tuńczyka 
  • 1 czerwona cebula 
  • ogórki kiszone
  • ogórki konserwowe
  • sól, pieprz
  • majonez (opcjonalnie)

Przygotowanie 

Kapustę szatkujemy. Ogórki i czerwoną cebulę kroimy w drobną kostkę. Wrzucamy wszystko do większego naczynia. Dodajemy tuńczyka, groszek konserwowy, sól, pieprz i jeśli ktoś lubi może dodać majonez. Całość mieszamy.

Potrawy z kapusty pekińskiej

Można z niej zrobić wiele pysznych potraw, smakuje dobrze na surowo jak i na ciepło.

Kapusta pekińska duszona

Składniki:

  • 1 kapusta pekińska
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 łyżki masła
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • sól
  • pieprz
  • łyżeczka papryki słodkiej
  • 12 dag kiełbasy cienkiej

Przygotowanie 

Drobno siekamy czosnek, w kostkę kroimy cebulę, podsmażamy na patelni z masłem. Następnie dodajemy kapustę pokrojoną w cienkie paski. Wszystko dusimy pod przykryciem przez 20 minut. Na koniec doprawiamy przecierem pomidorowym i dorzucamy wcześniej podsmażoną i pokrojoną w kostkę kiełbaskę. Smacznego!

Sałatka z kapustą pekińską

Składniki:

  • kapusta pekińska
  • papryka czerwona
  • kukurydza konserwowa
  • zielony groszek konserwowy
  • 3 ugotowane jajka
  • majonez
  • pieprz i sól

Przygotowanie
Kapustę szatkujemy w cienkie, krótki paski. Następnie paprykę kroimy w drobną kostkę, to samo robimy z ugotowanymi jajkami. Następnie dorzucamy odsączoną kukurydzę i zielony groszek. Na koniec dodajemy 2 łyżki majonezu i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Smażona kapusta pekińska z białą kiełbasą i pomidorami

Składniki: 

  • 2 sparzone białe kiełbasy
  • kapusta pekińska
  • pomidory z puszki 400 g
  • duża cebula 1
  • ząbki czosnku 2
  • wywar z rosołu 100 ml
  • oliwa z oliwek
  • sól i pieprz
  • bazylia świeża
  • tymianek (świeży)

Przygotowanie 

Na rozgrzewaną patelkę, na której już dodaliśmy oliwy wrzucamy posiekany czosnek i cebulę pokrojoną w cienkie talarki. Następnie dodajemy pokrojoną w półplasterki lub kostkę białą kiełbasę.Smażymy wszystko razem przez kilka minut. Teraz trzeba dodać pomidory bez skórki pokrojone w kostkę, posiekane świeże zioła. Przesmażamy to przez 1-2 minuty. Teraz dodajemy posiekaną kapustę pekińską, podlewamy rosołem (dzięki temu kapusta zmięknie) i smażymy ok. 5 minut. Doprawiamy pieprzem i solą.

Smacznego!

Kapusta pekińska zasmażana

Składniki

  • duża kapusta pekińska
  • duża cebula
  • 2 łyżki masła
  • pół dużego pęczka koperku
  • majeranek
  • czosnek mielony
  • lubczyk suszony
  • sos sojowy

Przygotowanie
Cebulę należy pokroić w talarki. Kapustę szatkujemy. Na patelni podgrzewamy masło, dodajemy cebulę, a następnie kapustę pekińską. Następnie dodajemy rochę wody, aby kapusta zmiękła. Na koniec doprawiamy wszystko wyżej wymienionymi przyprawami. Smacznego!

Więcej przepisów na dania z kapusty pekińskiej>>

A jaka jest Twoja ulubiona potrawa z kapusty pekińskiej?

Zapisz

Zapisz

Komentarze
  1. margaret
  2. tort
    • margaret
  3. Natalia
  4. Baska

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *