Właściwości gorzkiej czekolady

Większość z nas uwielbia czekoladę, dlatego warto znać zdrowotne właściwości gorzkiej czekolady. Mamy zarówno jej zwolenników, jak i przeciwników. Zwolennicy uważają, że zjedzenie np.1/3 tabliczki gorzkiej czekolady dziennie nie spowoduje, że od razu przybędzie nam kilogramów. Natomiast przeciwnicy uważają, że czekolada ma negatywny wpływ na nasze zdrowie, bo np. tuczy oraz źle wpływa na naszą cerę, na której przeważnie zaczynają pojawiać się pryszcze, krostki i wypryski, czyli tzw. trądzik. 

czekolada

Mamy wiele rodzajów czekolady, począwszy od mlecznej, z rodzinkami i bakaliami, z nadzieniem, a skończywszy na gorzkiej. Jednak w zasadzie większość z nas nie zdaje sobie sprawy, że czekolada i to zwłaszcza gorzka ma leczniczy wpływ na nasze zdrowie. Teraz postaram się wykazać, jaki to pozytywny wpływ na nasz organizm ma gorzka czekolada.Właściwości gorzkiej czekolady

  • Gorzka czekolada zapobiega przede wszystkim rozwojowi chorób serca, dzięki wysokiej zawartości przeciwutleniaczy. Ich wysoki poziom w organizmie chroni nas także przed nowotworami.
  • Czekolada gorzka dzięki antyoksydantom, które są w niej zawarte chroni nas również przed wolnymi rodnikami,opóźniając tym samym proces starzenia się organizmu.
  • Ludzie, którzy głoszą hasła, że czekolada to samo zdrowie, mają rację. Mam tutaj na myśli nie tylko stan fizyczny, ale także stan psychiczny. W czekoladzie zawarte są substancje, które podnoszą poziom serotoniny odpowiedzialnej za dobry humor i pozytywny nastrój.
  • W gorzkiej czekoladzie znajduje się także magnez, który usprawnia przewodnictwo nerwowe, przez co podnosi naszą sprawność intelektualną.
  • Jeżeli będziemy spożywać gorzką czekoladę również i nasze zęby pozostaną zdrowe, bez próchnicy.
  • Kobietom w ciąży, które oczekują dziecka zaleca się także, aby jadały czekoladę, gdyż ma ona pozytywny wpływ na rozwój płodu.

Z powyższego można więc wywnioskować, że gorzka czekolada ma wiele właściwości, które mają na celu wspomaganie naszego organizmu. Warto jednak wspomnieć, że należy jeść ją z rozsądkiem, gdyż w nadmiarze może nam zaszkodzić. Skoro gorzka czekolada nie jest szkodliwa dla naszego organizmu, oczywiście jeśli jemy ją z umiarem. To w tym artykule pokuszę się także o podanie przepisu na deser z gorzką czekoladą.

właściwości gorzkiej czekolady

Mus czekoladowy

Tym deserem będzie mus czekoladowy. Do jego przygotowania potrzebujemy:

SKŁADNIKI NA DWA PUCHARKI:

  • 2 żółtka
  • 170 g czekolady gorzkiej
  • 1/4 szklanki wody
  • 1 szklanka śmietanki 30 %
  • 1/4 szklanki cukru pudru
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii

DODATKOWO:

  • bita śmietana do dekoracji
  • wiórki czekoladowe
  • wiśnie kandyzowane

PRZYGOTOWANIE:

Do garnuszka wlewamy niewielką ilość wody i doprowadzamy do wrzenia. Ustawiamy na nim szklaną miseczkę z gorzką czekoladą i czekamy, aż się rozpuści. Odstawiamy, aż czekolada będzie lekko ciepła. Żółtka miksujemy z wodą i powoli dodajemy, cały czas mieszając do rozpuszczonej czekolady. Śmietankę ubijamy, pod koniec dodajemy cukier puder oraz wanilię. Delikatnie mieszamy z czekoladą, aby była puszysta. Mus przekładamy do pucharków i wkładamy na minimum 30 min. do lodówki. Dekorujemy kleksem bitej śmietany, wiórkami czekoladowymi oraz wiśniami kandyzowanymi.

Smacznego!!!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *