Najbardziej popularne rodzaje i właściowości miodu
dnia 9 sierpnia, 2012
Brak komentarzy
Mamy bardzo dużo rodzajów miodu. Niestety nie wszystkie rodzaje miodów występują w Polsce. Najbardziej popularne miody w Polsce to miód akacjowy, miód lipowy, miód wielokwiatowy, miód spadziowy. Bardzo istotną kwestią jest abyśmy zwracali uwagę na to aby kupować miód z polskiej pasieki.
Rodzaje miodów i ich właściwości:
- Miód rzepakowy – w stanie płynnym kolor słomkowy. Krystalizuje się szybko, w ciągu kilku dni po odbiorze. Po skrystalizowaniu jest biały lub kremowy, o konsystencji drobnoziarnistej, mazistej. W smaku bardzo słodki. Zapach kwitnącego rzepaku z czasem woń słabnie. Miód o największej ilości glukozy i aminokwasów.
- Miód wrzosowy – w stanie płynnym kolor ciemnobrunatny, a konsystencja galaretowata. Krystalizuje się dość szybko. Po skrystalizowaniu pomarańczowy lub ciemnobrunatny, o konsystencji drobnoziarnistej. Smak lekko gorzkawy, ostry. Zapach kwiatów wrzosu, silny.
- Miód gryczany – szczególnie nadaje się do wyrobu miodów pitnych. Duża zawartość kwasów sprawia, że fermentacja napojów przebiega prawidłowo, a silny aromat i swoisty ostry smak czyni napoje miodowe bardziej pikantnymi. W stanie płynnym, kolor ciemno-herbaciany do brunatnego. Po skrystalizowaniu kolor brązowy, konsystencja gruboziarnista, przy czym na powierzchni często pozostaje warstwa rzadkiego miodu. Miód o silnym zapachu kwiatu gryki, smak ostry, lekko piekący.
- Miód akacjowy – w stanie płynnym kolor bezbarwny lub jasnosłomkowy, długo nie krystalizuje się. Stan skrystalizowany ― kolor jasnosłomkowy, kremowy. Miód o słabym zapachu kwiatu akacji, mdły. Odznacza się znacznie większą zawartością sacharozy niż wszystkie inne miody nektarowe. Jest lubiany przez dzieci.
- Miód lipowy – w stanie płynnym kolor żółty lub zielonkawożółty. Konsystencją i barwą przypomina olej rycynowy. Po skrystalizowaniu ma kolor żółtopomarańczowy lub brunatny, konsystencję drobnoziarnistą, krupkowatą. Miód o wyraźnym zapachu lipy. Ostry w smaku, z lekką goryczką.
- Miód manuka – to najdroższy na świecie rodzaj miodu. Wytwarzany przez pszczoły zapylające kwiaty drzewa o nazwie Manuka. Wytwarzany tylko w Nowej Zelandii. Wykazuje właściwości przeciwbakteryjne. Substancje zawarte w miodzie niszczą bakterie gronkowca złocistego, paciorkowce czy Helicobacter pylori. Zawiera substancję o nazwie methylglyoxal jest to naturalny antybiotyk.