Warzywa na patelnię z kurczakiem

Ostatnio dużym zainteresowaniem cieszą się potrawy, które są szybkie, smaczne i wartościowe. Mamy dla Was ciekawy przepis ma warzywa na patelnię z piersią z kurczaka.  Przygotowanie tego dania zajmuje tylko kilkanaście minut. Jest to świetny pomysł na pożywny obiad.

Warzywa na patelnię z kurczakiem

Do przygotowania dania dla 2 osób potrzebujemy:

  • podwójną pierś z kurczaka
  • mieloną paprykęwarzywa na patelnię z kurczakiem
  • mielony pieprz
  • sól
  • ulubione zioła
  • oliwę z oliwek
  • 5-6 pieczarek
  • 180 gram fasolki szparagowej
  • dużą paprykę
  • szklanka ryżu
  • duża cebula

Uwaga!

Aby było szybciej można zastosować gotowe mrożone warzywa na patelnię. Wtedy nie musimy kupować wszystkich warzyw oddzielnie.

Sposób przyrządzenia:

Na samym początku warto podgotować ryż. Należy go odsączyć i ostudzić. Nie może być rozgotowany, bo przez to danie nie będzie miało takiego smaku.

Podwójną pierś z kurczaka kroimy w kosteczkę. Już pokrojoną pierś doprawiamy papryką, ulubionymi ziołami, pieprzem i solą. Warto tę czynność wykonać wcześniej, wtedy mięso zdąży złapać aromat przypraw. Następnie podsmażamy pierś na patelni. Tak przygotowane kawałki piersi z kurczaka przekładamy na półmisek.

Następnie fasolkę szparagową, cebulę i paprykę kroimy w kosteczkę, a pieczarki w plasterki. Wszystko razem wrzucamy na rozgrzaną patelnię z tłuszczem, który pozostał po smażeniu piersi z kurczaka. Warzywa powinny podsmażać się do momentu kiedy będą już miękkie.

Teraz musimy przygotować głęboką patelnię, dodajemy małą ilość oliwy z oliwek (nie wolno z nią przesadzić, aby danie nie było zbyt tłuste). Do niej wrzucamy ryż oraz kawałeczki podsmażonej piersi z kurczaka. W czasie 4-5 minut smażenia na dużym ogniu, ciągle mieszamy. Gdy ryż będzie już zarumieniony dodajemy podsmażone warzywa, wszystko należy wymieszać i na chwilę pozostawić na ogniu. Teraz tylko wystarczy przełożyć danie na talerze i zajadać.

źródło: pixabay.com

Warzywa na patelnię z kurczakiem, to danie idealnie na szybki obiad. Wygląda apetycznie i jest kolorowe.

Smacznego 🙂

Tutaj znajdziesz inne ciekawe przepisy na dania z warzywami >>

Które warzywa według Ciebie można jeszcze dodać, aby wzbogacić smak tej potrawy? Nie bójmy się eksperymentować w kuchni. Zapraszamy do wzbogacania naszych przepisów 🙂

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *