Wartości odżywcze grzybów

To, że grzyby są pyszne i dodają smaku wielu potrawo wiedzą wszyscy, jednak jakie wartości odżywcze niesie ze sobą jedzenie grzybów?

źródło: pixabay.com

Na temat grzybów jest wiele opinii, niektóre z nich mówią, że są one ciężkostrawne inne z kolei, że nie mają one żadnych wartości odżywczych.

Grzyby mają bardzo dużo wody, znajdziemy jej w nich aż 70-90%. Wiele osób mówi, że grzyby są leśnym mięsem, można powiedzieć, że jest to prawda, ich sucha masa składa się tylko z białka, jego ilość zależy od wieku oraz gatunku grzyba.

Najwięcej białka znajduje się w:

  • Pieczarkach
  • Borowikach
  • Purchawkach

Grzyby są także, cennym źródłem witamin i minerałów. 100 gram świeżych grzybów może zaspokoić 20% dziennego zapotrzebowanie na witaminę B2 i B3, a np. tak lubiane przez wszystkich kurki mają tyle witaminy B1 co drożdże piekarskie.

Jakich innych witamin mogą dostarczyć nam grzyby?

  • Grzyby o zabarwieniu żółtym – zawierają witaminę A
  • Grzyby hodowlane (pieczarki) – zawierają witaminę D
  • Niektóre grzyby, mają dużą zawartość witamin z grupy B oraz C ich ilość zależy od gatunku grzyba

źródło: pixabay.com

Grzyby świetnie sprawdzą się, dla osób będących na diecie. Wynika to z tego, że składają się one głównie z wody, są one także niskokaloryczne, w 100 g znajdziemy 35-50 kcal świeże masy owocników. Jak zapewne wiecie, nasz organizm nie trawi celulozy i chityny, w tym wypadku pełnią one funkcję substancji balastowych, które pobudzają procesy trawienne.

Chityna nie jest niczym innym jak odpowiednikiem celulozy, dlatego też daje ona poczucie sytości, właśnie dlatego osoby dbające o linię, czy też te, które chcą zrzucić nieco zbędnych kilogramów, powinny włączyć ten składnik do swojej diety.

Porada! Staraj się dwa razy w tygodniu, zamiast mięsa na obiad zrobić pyszne danie z grzybów, które nie tylko będzie sycące, ale także mniej kaloryczne niż to mięsne.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *