Smaczne potrawy ze szpinakiem

Szpinak to ostatnio niezwykle modna roślina. I nie ma w tym nic dziwnego, ponieważ szpinak ma bardzo ciekawe właściwości odżywcze. Warto stosować go w kuchni. Jednak wiedzieć, jak przyrządzić szpinak, aby miał odpowiedni smak. Jeśli chcecie przepis na smaczne potrawy ze szpinakiem, to zapraszam do zapoznania się z ciekawymi pomysłami na szpinak.

ciekawe przepisy na dania ze szpinakiem

źródło: pixabay.com

Właściwości szpinaku

Szpinak jest to gatunek rośliny jednorocznej z rodziny szarłowatych. Jest popularną rośliną warzywną, która najprawdopodobniej pochodzi z południowo – zachodniej Azji. Warzywo to ma wiele właściwości leczniczych. Między innymi jest bardzo ceniony za dużą zawartość błonnika, witamin, białka, karotenoidów i soli mineralnych. Bezapelacyjnie jego największym walorem jest niski koszt uprawy i jego dostępność niemal przez cały rok, szczególnie w okresie niedoboru świeżych warzyw.

Ponadto szpinak to produkt, który jest bardzo bogaty w żelazo, gdyż zawiera jego ogromną ilość, więc warto spożywać go przy takiej chorobie jak np. anemia. Jest też źródłem wapnia, który jest budulcem kości. Poza tym, zawiera witaminy: C, E, K, B1, B2, B6, oraz składniki wspomagające nasz organizm, takie jak: jod, mangan czy karoten. Szpinak jest bogaty w antyoksydanty, które wspierają naturalne mechanizmy obronne naszego organizmu. Naukowcy udowodnili również, że szpinak opóźnia procesy utraty pamięci, czyli przeciwdziała postępowi choroby Alzheimera. Jedzenie szpinaku chroni też przed inną chorobą starczą, taką jak choroba Parkinsona. To zielone warzywo może być stosowane przy stanach zapalnych przewodu pokarmowego i zwyrodnieniach siatkówki.

Pamiętajmy, zdrowa dieta, to dieta ze szpinakiem
Zaletą szpinaku jest jego niska kaloryczność. Dlatego polecany jest osobom z nadwagą lub otyłością, a także osobom z nadciśnieniem tętniczym. Szpinak powinny spożywać również osoby palące papierosy oraz bierni palacze, ze względu na działanie antyoksydacyjne. Właściwości pozytywne szpinaku widoczne są również w zakresie wspomagania leczenia chorób trzustki i utrzymujących się zaparciach.

Czytając powyżej o licznych właściwościach zdrowotnych szpinaku postanowiłam w tym artykule przytoczyć cztery przepisy na smaczne potrawy ze szpinakiem, by był on obecny w naszym menu.

Przepis na smaczne potrawy ze szpinakiem

źródło: pixabay.com

ZUPA KREM BROKUŁOWO – SZPINAKOWY

Składniki na 10 porcji:

Baza do zupy:

  • 3 sztuki marchewki
  • 3 sztuki pietruszki
  • 2 sztuki selera
  • 3 sztuki cebuli
  • 3 sztuki, ale tylko zielonej części pora
  • 5 sztuk listka laurowego
  • 5 sztuk ziela angielskiego

Składniki na krem:

  • 3 sztuki brokuł
  • szpinak mrożony – 3,8 kg
  • 3 sztuki dużych cebul
  • 5 ząbków czosnku
  • 2,5 łyżki oliwy
  • 3 sztuki jogurtu naturalnego
  • 2,5 garści prażonych pestek słonecznika

Przygotowanie:

Na początek przygotowujemy bazę do zupy. Zalewamy wszystkie składniki zimną wodą (1l). Gotujemy na bardzo wolnym ogniu godzinkę. Chodzi o intensywny smak wywaru. Po ugotowaniu warzywa wyciągamy z wywaru i odrzucamy. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oliwie tylko do zeszklenia. Dodajemy do cebuli posiekane ząbki czosnku i tylko przez chwilę jeszcze podsmażamy. Dodajemy zamrożony jeszcze szpinak przykrywamy patelnię pokrywką i dusimy do całkowitego rozmrożenia. W tym czasie nastawiamy wodę do brokułu. Podzielony na różyczki brokuł wrzucamy na wrzątek i dosłownie tylko minutkę gotujemy. Odcedzamy i wraz ze szpinakiem wrzucamy do warzywnego wywaru. Miksujemy wszystko blenderem, solimy do smaku. Na suchej patelni prażymy pestki słonecznika. Wylewamy zupę na talerz dodajemy kleksa z jogurtu i posypujemy ziarnami słonecznika.

ZIELONE PIEROGI ZE SZPINAKIEM

Składniki na 10 porcji:

Ciasto:

  • 750 g mąki
  • 2 jajka
  • 2 żółtka
  • 208,3 ml ciepłej wody
  • 1,7 łyżki oleju
  • 416,7 g świeżego szpinaku

Farsz:

  • 500 g świeżego szpinaku
  • 500 g twarogu tłustego
  • 333,3 g sera typu feta
  • 1,7 g ząbka czosnku
  • 2 szczypty przyprawy ZIARENKA SMAKU uniwersalne WINIARY
  • 0,8 łyżeczki gałki muszkatołowej.

Przygotowanie:

FARSZ: Szpinak umyjmy, wysuszmy. Posiekajmy i podsmażmy na maśle. Dodajmy gałkę muszkatołową, Ziarenka Smaku oraz przeciśnięty przez praskę czosnek i podduśmy 5 minut. Wystudźmy. Ser biały i fetę wymieszajmy dobrze widelcem lub przeciśnijmy przez praskę. Powinniśmy otrzymać jednolitą masę. Dodajmy szpinak, wymieszajmy i spróbujmy. Doprawmy do smaku.

CIASTO: Mąkę wsypmy do dużej miski, zróbmy zagłębienie, wbijmy jajo i żółtko. Szpinak wrzućmy do blendera i zmiksujmy z dodatkiem oleju. Połączmy wszystkie składniki w gładkie ciasto. Kiedy ciasto będzie jednolite, przełóżmy je na blat obsypany mąką. Wyrabiajmy ciasto, aż będzie elastyczne. Uwaga – gdyby ciasto bardzo się kleiło, dodajmy jeszcze mąki. Jeśli z kolei będzie zbyt sztywne i suche – dodajmy wody. Podzielmy ciasto na 3 części, które rozwałkujmy cienko (ok. 2 – 3 mm) i wytnijmy szklanką krążki ciasta na pojedyncze pierogi. Na środek okrągłego kawałka ciasta nałóżmy odpowiednią ilość farszu i zlepmy brzegi w falbankę. To proste! Po kawałeczku łapiemy brzeg ciasta kciukiem i palcem wskazującym. Zaciskamy, zawijając w stronę nadzienia. W dużym garnku zagotujmy posoloną wodę i delikatnie wrzucajmy pierogi. Od momentu wypłynięcia pierogów na powierzchnię czekajmy 2 minuty i wyjmijmy je łyżką cedzakową.

MAKARON ZE SZPINAKIEM

makaron ze szpinakiem

źródło; pixabay.com


Składniki na 3 – 4 porcje:

  • 250 g makaronu
  • szpinak mrożony 450g
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 sztuka cebuli
  • 100 ml śmietany 30 %
  • 100 g orzechów
  • 50 g startego parmezanu
  • 1/4 kostki masła
  • 1 szczypta soli
  • 1 szczypta pieprzu
  • 1 szczypta gałki muszkatołowej mielonej

Przygotowanie:

Orzechy prażymy na suchej patelni, bez tłuszczu. Cebulę i czosnek obieramy, drobno siekamy i smażymy na złocisty kolor na niewielkiej ilości oliwy. Podsmażoną cebulkę z czosnkiem przekładamy do miseczki. Na tę samą patelnię wykładamy zamrożony szpinak, dodajemy masło i dusimy na niewielkim ogniu. Do uduszonego szpinaku dodajemy wcześniej podsmażoną cebulę, czosnek i wlewamy śmietankę. Doprowadzamy całość do wrzenia i gotujemy wszystko do zgęstnienia. Wtedy doprawiamy do smaku przyprawami, wsypuję starty parmezan i całość dokładnie mieszamy. Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente. Odcedzony makaron dodajemy do szpinaku, mieszamy i jeszcze chwilę trzymamy wszystko na ogniu. Wykładamy porcje makaronu z sosem na talerze, posypujemy uprażonymi orzechami i startym parmezanem. Od razu podajemy.

KOKTAJL ZE SZPINAKIEM

Składniki:

  • 1 / 2 ananasa
  • 2 banany
  • 1 szkl. soku z pomarańczy
  • garść świeżego szpinaku

Przygotowanie:

Ananasa i banany obieramy ,miksujemy z sokiem i szpinakiem. Następnie koktajl przelewamy do szklanek i pijemy na zdrowie.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *