Siemię lniane – sposób na zdrowie

Każdy, kto chce się przekonać jak wielką moc mają produkty naturalne powinien z całą pewnością sięgnąć po siemię lniane i poznać jego właściwości. Cóż to takiego? Siemię lniane to nic innego, jak małe nasionka lnu zwyczajnego. Nasiona te zostały tak nazwane, gdyż używane są jako zielarski środek leczniczy.

Siemię lniane

Mają płaski kształt o wielkość 2 -3 mm.  Zazwyczaj są koloru szarobrązowego. Gdy się je zaleje wodą nabierają barwy ciemnobrązowej i kilkakrotnie powiększają swoją objętość. Siemię lniane jest jednym z wielu najpopularniejszych środków medycyny naturalnej, jeśli chodzi o ilość i różnorodność zastosowań. Właściwości leczniczych siemienia lnianego jest naprawdę mnóstwo, dlatego też poniżej wymienię jedynie kilka z nich.
siemie lniane

Siemię lniane właściwości

  • Siemię lniane pomaga w prawidłowej pracy mózgu i serca, polepsza także naszą pamięć. A wszystko to za sprawą wysokiej zawartości kwasów tłuszczowych omega – 3. Otóż nasiona lnu są bogatym i jednym z najlepszych roślinnych źródeł kwasów tłuszczowych omega – 3.
  • Owe nasionka mogą nas bez wątpienia ochronić przed rakiem piersi, ponieważ są bezkonkurencyjne pod kątem lignanów czyli fitoestrogenów roślinnych. Lignany mają silne działanie antynowotworowe, czyli hamują skutki działania estrogenu, który wspiera rozwój nowotworu.
  • Siemię lniane przynosi również ulgę naszemu przewodowi pokarmowemu, gdyż cechą nasion są śluzy, które powlekają błony śluzowe przełyku żołądka i częściowo dwunastnicy, chroniąc je przed agresywnym kwasem solnym i zmniejszając odczyny zapalne.
  • Nasiona siemienia lnianego pomagają również obniżyć poziom cholesterolu, dzięki temu, że obfitują w roślinne sterole.
  • Dzięki zastosowaniu siemienia lnianego będziemy mieli zdecydowanie szybszą przemianę materii.
  • Siemię lniane jest także bardzo dobrym źródłem błonnika, witaminy B1 i miedzi, jak również minerałów, fosforu, magnezu i selenu.
  • Nasiona lnu spowalniają starzenie się skóry i odmładzają, dlatego że są idealnymi przeciwutleniaczami. Zawierają m.in., polifenole, witaminę E i mangan. Owe związki oddalają stres oksydacyjny, wzmacniają system immunologiczny i utrzymują skórę w idealnym stanie.
  • Podobno len dobry jest też na astmę, gdyż nasionka lnu zawierają wiele minerałów, takich jak potas i magnez, które łagodzą objawy tej choroby.
  • Nasiona lnu pomogą również na zaparcia, trzeba tylko przygotować sobie budyń ,, anty – zaparciowy „.

źródło: pixabay.com

Siemię lniane a odchudzanie

Mówi się, że siemię lniane to dobry sprzymierzeniec w odchudzaniu. Jest to oczywiście szczera prawda, gdyż nasiona lnu wspomagają odchudzanie. Jest tak, ponieważ nasiona lnu mają dużą zawartość błonnika, który zwiększa wydalanie tłuszczu ze stolcem. Len ten zawiera dwa rodzaje cennego błonnika – nierozpuszczalny i rozpuszczalny, które w połączeniu działają cuda w naszym przewodzie pokarmowym. Spowalniają one bowiem proces trawienia i ułatwiają ,,wypłukanie” resztek jedzenia z przewodu pokarmowego. Błonnik nie jest trawiony przez nasz organizm, ale jego obecność w przewodzie pokarmowym powoduje pobudzenie perystaltyki jelit i obniża przyswajanie substancji toksycznych. Ponadto  błonnik ten buforuje i wiąże nadmiar kwasu solnego w żołądku. Z tego też względu szczególnie powinny go spożywać osoby z nadkwaśnością czy refluksem żołądkowo – przełykowym.
Jeśli chodzi o dzienne spożycie siemienia lnianego każdego dnia powinniśmy zjadać 1 do 2 łyżek stołowych tych ziaren. Już jedna taka łyżka siemienia lnianego dostarcza dawkę cennych kwasów omega – 3, które chronią nas przed nowotworami, chorobami serca i cukrzycą. Wiele osób zalewa wodą 1 lub 2 łyżki zmielonych ziaren lnu na noc i wypija je rano.

 Len mielony, czy całe ziarna – co jest lepsze?

Jedno z wielu pytań, które na pewno wielu z nas sobie zadaje jest kwestia wyboru siemienia lnianego – kupić mielone czy może jednak w całych ziarnach? Nasze rozterki wynikają z tego, iż w internecie opinie osób są bardzo podzielone! A tymczasem obie są w pewnym stopniu prawdziwe, bo najlepszy sposób to kupienie całych ziaren i zmielenie ich. Najlepiej w miarę możliwości tuż przed użyciem. Ważne, aby spożywać całe siemię lniane, bo to sklepowe mielone jest odtłuszczone, a tłuszcz lniany ma bardzo korzystne działanie. Dlatego też kupowanie odtłuszczonego nie ma żadnego sensu. Powinno się także spożywać siemię zmielone, bo twarde osłonki ziaren uniemożliwiają dotarcie do cennych składników we wnętrzu ziaren.
siemię lniane mielone

źródło: pixabay.com

Ponadto jest wiele przepisów z użyciem siemienia lnianego. Nasiona lnu można spożywać zarówno na surowo, jak i po obróbce termicznej. Zatem, aby nie być gołosłownym poniżej przedstawię kilka przepisów kulinarnych z dodatkiem siemienia lnianego.

Siemię lniane – przepisy

BUŁKI Z SIEMIENIEM
Składniki:
  • 450 g mąki pszennej
  • 230 ml letniej wody
  • 1 małe jajko
  • 15 g świeżych drożdży lub łyżeczka suchych
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 i ½ łyżeczki soli
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mielonego siemienia lnianego
Dodatkowo
  • len całe nasionka;
  • 1 małe jajko + łyżka mleka.
Wykonanie:
Do miski wlewamy wodę dodajemy drożdże i cukier, mieszamy do ich całkowitego rozpuszczenia, następnie dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy gładkie i elastyczne ciasto Miskę z ciastem przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce na około godzinę do podwojenia objętości. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto dzielimy na 10 równych części z każdej formujemy kulkę, układamy na blasze zachowując odstępy między bułkami, możemy je delikatnie spłaszczyć, a wierzch bułek lekko naoliwić i przykryć folią spożywczą. Następnie odstawiamy do wyrośnięcia na około 30 – 45 minut. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 220 stopni C. Wyrośnięte bułki malujemy rozbełtanym jajkiem i posypujemy ziarenkami lnu, wstawiamy do piekarnika. Bułki pieczemy przez 15 minut. Po upieczeniu wyciągamy na kratkę i studzimy.

KISIEL LNIANY Z ANANASEM
Składniki:
  • 200 ml wody
  • 2 łyżki siemienia lnianego
  • 2 – 3 krążki świeżego ananasa
Wykonanie:
Siemię lniane wsypujemy do gotującej się wody, gotujemy na małym ogniu 2 minuty, następnie przykrywamy i zdejmujemy z palnika. Odstawimy do ostudzenia. Ananas kroimy w kostkę, miksujemy w blenderze razem z ugotowanym siemieniem. Wypijamy od razu.

ZDROWE TRUFLE Z OTRĘBAMI I SIEMIENIEMsiemię lniane właściwości
Składniki:
  • mała puszka masy korówkowej
  • otręby pszenne i żytnie
  • kilka wiśni (dżem)
  • opcjonalnie: likier wiśniowy
  • siemię lniane (nie mielone)
  • sezam
  • kakao
  • opcjonalnie: wiórki kokosowe, mielone orzechy itp.
Wykonanie:

Masę wykładamy do miski, dodajemy wiśnie i otręby w takiej ilości, by po lekkim stężeniu masy, dała się ona formować w kulki. Najlepiej dodać około połowy szklanki, może troszkę więcej i wstawić masę na noc do lodówki. Po wyjęciu formować kulki i obtaczać w sezamie, siemieniu lnianym i kakao.


OWSIANKA LNIANA
Składniki:
  • 1 łyżka kaszy jaglanej
  • 3 łyżki płatków owsianych górskich
  • 1 łyżka siemienia lnianego
  • 1 owoc, np. truskawka, plasterek pomarańczy, malina, kilka jagód, kawałek jabłka lub gruszki
  • 1 łyżka rodzynek
  • 1 suszony daktyl
  • 1 suszona figa albo morela
  • 1 łyżka pestek słonecznika
  • 1 łyżka pestek dyni
  • 1 goździk
  • szczypta cynamonu, imbiru, kurkumy
Wykonanie:
Zagotowujemy pół szklanki wody w małym garnku. Dodajemy łyżkę opłukanej kaszy jaglanej, łyżkę siemienia lnianego, szczyptę cynamonu. Mieszamy i gotujemy chwilę. Następnie dodajemy płatki owsiane i przyprawiamy imbirem oraz goździkami. Mieszamy i ponownie gotujemy. Dolewamy ok. 2 łyżki zimnej wody, po czym owsiankę mieszamy i znów przez chwilę gotujemy. Dodajemy pokrojony owoc, mieszamy. Następnie dolewamy gorącej wody – tyle, żeby sięgała ok. 1.5 cm powyżej poziomu kaszy. Dodajemy szczyptę kurkumy. Mieszamy, gotujemy przez chwilę. Dodajemy daktyla, figę lub morelę pocięte w paseczki, rodzynki, nasiona dyni i słonecznika. Mieszamy, gotujemy przez ok. 20 minut, aż całość zgęstnieje i wchłonie wodę.

KOKTAJL

Składniki:
  • 1 szklanka mleka roślinnego, np. kokosowego lub ryżowego
  • ½ pęczka jarmużu
  • 1 banan
  • ½ pomarańczy
  • 1 łyżeczka prawdziwej wanilii
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 szczypta pieprzu cayenne
  • 2 łyżki siemienia lnianego
  • ½ szklanki lodu
Wykonanie:
Warzywa i owoce myjemy, osuszamy, obieramy ze skórki. Wszystkie składniki umieszczamy w blenderze i miksujemy.
Komentarz
  1. ewa

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *