Przysmaki w Zillertal, które musisz spróbować!

Oferty na stokach Zillertal oraz całej Austrii obfitują przede wszystkim w dania mięsne. Będąc na Austriackich stokach, warto, chociaż raz spróbować ich regionalnych przysmaków, chociaż wiele osób woli postawić na bardziej znane im potrawy, to my jednak zachęcamy do tych znakomitych potraw.

źródło: pixabay.com

Oprócz dań mięsnych warto zwrócić uwagę na lokalne sery (są one specjalnie oznaczone). Będąc w sklepach z żywnością, zwrócicie uwagę na znaczek: „Roter Hahn” znaczy to nic innego jak „Czerwony kogut”. Taki znaczek oznacza, że produkt pochodzi z południowego Tyrolu oraz prezentuje ją jakość na wysokim poziomie.

Najbardziej popularne przysmaki Zillertal

Zillertaler Krapfen

Jest to nic innego jak ciasto napełnione gotowanymi ziemniakami, cebulką, czosnkiem, serem szarym oraz twarogowym. Danie to smażone jest w gorącym oleju, dlatego zaliczane jest do dość ciężkich dań, z których zresztą słynie nie tylko Zillertal, ale cała Austria.

Alpine yoghurt with fruits

Coś dla pogromców słodkości, danie to serwowane jest na zimno, w zależności od pory roku jego skład się zmienia, np. jesienią możemy w tym deserze znaleźć żurawinę, natomiast zimą orzechy włoskie i cynamon.

Cordon bleu, czyli sznycel

Jak już wiecie, na stokach Austrii królują ciężkie dania mięsne, jest to jedna z tych potraw, która może wam dostarczyć naprawdę dużo energii, która jak wiadomo jest niezbędna na stoku. Jest to danie wieprzowe, w którym oprócz mięsa znajdziemy m.in. plastry szarego ser, szynkę gotowaną, paprykę, marchewkę oraz kilka innych smaczków.

źródło: pixabay.com

Chcesz spróbować przysmaków kuchni Zillertal bądź innej miejscowości w Austrii? Sprawdź ofertę biura Austria-na-narty.pl i przekonaj się sam, jak smakują regionalne dania, czy też przysmaki.

Ciekawostki o daniach Austriackich

  • Hrabia Radetzky w roku 1848 tak bardzo zachwycił się sznyclem cielęcym, że przesłał przepis cesarzowi do Wiednia, tamtejsi kucharze podrasowali przepis i dodali do panierki mąkę, a mięsa smażyli na smalcu zamiast oliwie.
  • We wcześniejszych epokach złocisty kolor potraw rozumiany był dosłownie, szczególnie we Włoszech do XVI w. potrawy były dekorowane prawdziwym złotem, dopiero później np. sznycel miał być smażony tak aby nabierał koloru złota
  • Wiele potraw w Austrii powstało na bazie wpływów kuchni narodów zjednoczonych pod panowaniem Habsburgów

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *