Przepis na ogórki curry i chili

Przyszedł ten czasy, kiedy wszystkie panie domu wkładają ogórki, mi jednak znudziły się tradycyjne ogórki konserwowe i kiszone, dlatego dziś przedstawię wam moje przepisy na ogórki curry i chilli.

Ogórki Chili

Do wykonania 16 słoików (300 ml) potrzebne będzie nam:

  • 3 kg ogórków gruntowych średniej wielkości
  • 5 szklanek wody
  • 2,5 szklanki cukru
  • 2,5 szklanki octu
  • 3 łyżeczki chili w proszku
  • 8 ząbków czosnku
  • 6 łyżeczek soli.

Przygotowanie Ogórków:

Po uprzednim umyciu, ogórki bez obierania kroimy wzdłuż na cztery mniej więcej równe części.

Przygotowanie zalewy:

Do garnka wkładamy wszystkie składniki oprócz czosnku i ogórków oczywiście. Kiedy cukier i sól się rozpuszczą, wlewamy naszą zalewę do ogórków i dodajemy posiekane ząbki czosnku, odstawiamy na 2 do 3 godzin.

Wykonanie:

Zalewę przelewamy do garnka i zagotowujemy ją, następnie do przednio przygotowanych słoików wkładamy ciasno ogórki i czosnek. Kiedy nasza zalewa została już zagotowana, zalewamy nią ogórki, słoiki zakręcamy bardzo szczelnie. Ostatnim już krokiem, żeby nasze ogórki były gotowe, jest pasteryzacja, czyli nasze słoiki z ogórkami musimy zagotować, po zagotowaniu słoików sprawdzamy, czy są dobrze dokręcone, stawiamy do góry dnem, przykrywamy ręcznikiem i czekamy aż wystygną. Teraz tylko czekać na zimę, żeby je zjeść.

ogórki

źródło: pixabay.com

Ogórki curry

Do wykonania 16 słoików (około 300 ml)

  • 3 kg ogórków
  • 4 cebule
  • 2 litry wody
  • 3 szklanki octu
  • 3 łyżki soli
  • 3 łyżki curry
  • Listki selera
  • Gorczyca

Przygotowanie ogórków:

Ogórki myjemy, suszymy, następnie obieramy ze skórki i kroimy w słupki. Po wykonaniu wszystkich kroków solimy je i odstawiamy na 3 godziny.

Przygotowanie zalewy:

Musimy doprowadzić do zagotowania: wodę, cukier, sól i curry. Kiedy już nasza zalewa się zagotowała, ściągamy ją z ognia i studzimy.

Wykonanie:

Do uprzednio przygotowanych słoików, wkładamy listki selera, po plastrze cebuli, i trochę gorczycy, ogórki staramy się włożyć dość ciasno. Kiedy nasza zalewa jest już ostudzona, mieszamy ja i zalewamy ogórki w słoikach. Pasteryzujemy (co to pasteryzacja wytłumaczone jest w pierwszym przepisie) od 7 do 10 minut.

Moim zdaniem ogórki chili są idealne do zimowych obiadów, dlatego robie ich tak dużo. Dajcie koniecznie znać czy wypróbowałyście/wypróbowaliście jeden z przepisów.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *