Przepis na ogórki curry i chili
Przyszedł ten czasy, kiedy wszystkie panie domu wkładają ogórki, mi jednak znudziły się tradycyjne ogórki konserwowe i kiszone, dlatego dziś przedstawię wam moje przepisy na ogórki curry i chilli.
Ogórki Chili
Do wykonania 16 słoików (300 ml) potrzebne będzie nam:
- 3 kg ogórków gruntowych średniej wielkości
- 5 szklanek wody
- 2,5 szklanki cukru
- 2,5 szklanki octu
- 3 łyżeczki chili w proszku
- 8 ząbków czosnku
- 6 łyżeczek soli.
Przygotowanie Ogórków:
Po uprzednim umyciu, ogórki bez obierania kroimy wzdłuż na cztery mniej więcej równe części.
Przygotowanie zalewy:
Do garnka wkładamy wszystkie składniki oprócz czosnku i ogórków oczywiście. Kiedy cukier i sól się rozpuszczą, wlewamy naszą zalewę do ogórków i dodajemy posiekane ząbki czosnku, odstawiamy na 2 do 3 godzin.
Wykonanie:
Zalewę przelewamy do garnka i zagotowujemy ją, następnie do przednio przygotowanych słoików wkładamy ciasno ogórki i czosnek. Kiedy nasza zalewa została już zagotowana, zalewamy nią ogórki, słoiki zakręcamy bardzo szczelnie. Ostatnim już krokiem, żeby nasze ogórki były gotowe, jest pasteryzacja, czyli nasze słoiki z ogórkami musimy zagotować, po zagotowaniu słoików sprawdzamy, czy są dobrze dokręcone, stawiamy do góry dnem, przykrywamy ręcznikiem i czekamy aż wystygną. Teraz tylko czekać na zimę, żeby je zjeść.
Ogórki curry
Do wykonania 16 słoików (około 300 ml)
- 3 kg ogórków
- 4 cebule
- 2 litry wody
- 3 szklanki octu
- 3 łyżki soli
- 3 łyżki curry
- Listki selera
- Gorczyca
Przygotowanie ogórków:
Ogórki myjemy, suszymy, następnie obieramy ze skórki i kroimy w słupki. Po wykonaniu wszystkich kroków solimy je i odstawiamy na 3 godziny.
Przygotowanie zalewy:
Musimy doprowadzić do zagotowania: wodę, cukier, sól i curry. Kiedy już nasza zalewa się zagotowała, ściągamy ją z ognia i studzimy.
Wykonanie:
Do uprzednio przygotowanych słoików, wkładamy listki selera, po plastrze cebuli, i trochę gorczycy, ogórki staramy się włożyć dość ciasno. Kiedy nasza zalewa jest już ostudzona, mieszamy ja i zalewamy ogórki w słoikach. Pasteryzujemy (co to pasteryzacja wytłumaczone jest w pierwszym przepisie) od 7 do 10 minut.
Moim zdaniem ogórki chili są idealne do zimowych obiadów, dlatego robie ich tak dużo. Dajcie koniecznie znać czy wypróbowałyście/wypróbowaliście jeden z przepisów.