Przepis na ciasta z owocami sezonowymi

Mamy dla was ciekawe przepisy na ciasta z owocami. Każdy z nas zdaje sobie sprawę, że owoce są bardzo zdrowe, a do tego również i bardzo dobre. Dlatego nikogo nie dziwi fakt, że je często jemy. Lubimy z nich przyrządzać rozmaite koktajle owocowe, dżemy, musy itd. Do takich pyszności najlepsze będą owoce sezonowe, takie jak np. truskawki, maliny, porzeczki, jabłka. Takie owoce możemy także wykorzystać w ciastach, przekładając je nimi. Dlatego w tym artykule pozwolę sobie przytoczyć dwa przepisy na ciasta z różnymi owocami sezonowymi.

ciasta z owocami

Ciasta z owocami:

Pierwszy przepis jest na biszkopt z truskawkami. Do jego przygotowania będziemy potrzebować następujących składników:

BISZKOPT:

  • 4 jajka
  • 12 łyżek cukru pudru (9 łyżek do żółtek,3 łyżki do białka)
  • 4 łyżki śmietany
  • 3/4 szkl. mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

TRUSKAWKI:

  • 15 dag truskawek
  • 3 łyżki cukru kryształu

BITA ŚMIETANA:

  • 20 dag śmietany kremówki 30%
  • 3 łyżki cukru pudru

DEKORACJA Z TRUSKAWEK

  • 15 dag truskawek

BISZKOPT:

Oddzielamy żółtka od białek, po czym ucieramy żółtka z 9 łyżkami cukru pudru na puszystą masę. Następnie dodajemy śmietanę, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i to wszystko dobrze mieszamy. Na koniec dodajemy do ciasta sztywno ubitą pianę (na sam koniec ubijania piany dodajemy 3 łyżki cukru pudru) i delikatnie mieszamy. Tak przygotowany biszkopt przekładamy do małej tortownicy (średnica 22 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Biszkopt pieczemy 45 min w temp. 175C.

TRUSKAWKI:

Truskawki opukujemy oraz usuwamy szypułki. Następnie truskawki kroimy na połówki lub plastry i posypujemy cukrem.

BITA ŚMIETANA:

Kremówkę ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy cukier puder i jeszcze przez chwilę ubijamy.

PRZEKŁADANIE CIASTA Z TRUSKAWKAMI:

Schłodzony biszkopt kroimy na 2 części. Następnie przekładamy wcześniej pokrojonymi i lekko ocukrzonymi truskawkami. Wierzch biszkoptu przybieramy bitą śmietaną i dekorujemy truskawkami. Ciasto chłodzimy w lodówce.

źródło: pixabay.com

Ciasto z malinami

Ciasto z malinami to drugi przepis z owocami sezonowymi. Aby go przygotować będą nam potrzebne następujące składniki.

SKŁADNIKI:

  • 23 dag masła
  • 1 szklanka cukru
  • 4 jajka
  • 1,5 szklanki mąki
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 – 3 szklanki grubo pokrojonych miękkich owoców (maliny, morele, jagody, brzoskwinie, czereśnie, śliwki lub winogrona, jabłka są jednak zbyt twarde)
  • 2 łyżki cukru do posypania owoców
  • cukier puder do posypania ciasta

PRZYGOTOWANIE:

Masło z cukrem ucieramy na puszystą masę. Dodajemy jajka i dalej ucieramy (lub miksujemy). Następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mieszamy na gładką masę (miksować).
Okrągłą blachę (średnica 24 cm) smarujemy tłuszczem i posypujemy mąką (lub dla ułatwienia wkładamy papier do pieczenia). Wylewamy ciasto i wysypujemy maliny lub inne owoce dość równo. Maliny posypujemy 2 łyżkami cukru. Ciasto pieczemy 1 godzinę w piekarniku elektrycznym góra/dół 180 stopni C (a jeśli z termoobiegiem to temperatura ustawiona na 160 stopni C).

Jak wynika z powyższego zrobienie ciasta z owocami wcale nie jest takie trudne. Wystarczy tylko przepis na biszkopt, czy też ciasto kruche oraz trochę owoców sezonowych, gdyż takie są najlepsze.

Komentarz
  1. Joasia

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *