Przepis na ciasta z owocami sezonowymi

Mamy dla was ciekawe przepisy na ciasta z owocami. Każdy z nas zdaje sobie sprawę, że owoce są bardzo zdrowe, a do tego również i bardzo dobre. Dlatego nikogo nie dziwi fakt, że je często jemy. Lubimy z nich przyrządzać rozmaite koktajle owocowe, dżemy, musy itd. Do takich pyszności najlepsze będą owoce sezonowe, takie jak np. truskawki, maliny, porzeczki, jabłka. Takie owoce możemy także wykorzystać w ciastach, przekładając je nimi. Dlatego w tym artykule pozwolę sobie przytoczyć dwa przepisy na ciasta z różnymi owocami sezonowymi.

ciasta z owocami

Ciasta z owocami:

Pierwszy przepis jest na biszkopt z truskawkami. Do jego przygotowania będziemy potrzebować następujących składników:

BISZKOPT:

  • 4 jajka
  • 12 łyżek cukru pudru (9 łyżek do żółtek,3 łyżki do białka)
  • 4 łyżki śmietany
  • 3/4 szkl. mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

TRUSKAWKI:

  • 15 dag truskawek
  • 3 łyżki cukru kryształu

BITA ŚMIETANA:

  • 20 dag śmietany kremówki 30%
  • 3 łyżki cukru pudru

DEKORACJA Z TRUSKAWEK

  • 15 dag truskawek

BISZKOPT:

Oddzielamy żółtka od białek, po czym ucieramy żółtka z 9 łyżkami cukru pudru na puszystą masę. Następnie dodajemy śmietanę, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i to wszystko dobrze mieszamy. Na koniec dodajemy do ciasta sztywno ubitą pianę (na sam koniec ubijania piany dodajemy 3 łyżki cukru pudru) i delikatnie mieszamy. Tak przygotowany biszkopt przekładamy do małej tortownicy (średnica 22 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Biszkopt pieczemy 45 min w temp. 175C.

TRUSKAWKI:

Truskawki opukujemy oraz usuwamy szypułki. Następnie truskawki kroimy na połówki lub plastry i posypujemy cukrem.

BITA ŚMIETANA:

Kremówkę ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy cukier puder i jeszcze przez chwilę ubijamy.

PRZEKŁADANIE CIASTA Z TRUSKAWKAMI:

Schłodzony biszkopt kroimy na 2 części. Następnie przekładamy wcześniej pokrojonymi i lekko ocukrzonymi truskawkami. Wierzch biszkoptu przybieramy bitą śmietaną i dekorujemy truskawkami. Ciasto chłodzimy w lodówce.

źródło: pixabay.com

Ciasto z malinami

Ciasto z malinami to drugi przepis z owocami sezonowymi. Aby go przygotować będą nam potrzebne następujące składniki.

SKŁADNIKI:

  • 23 dag masła
  • 1 szklanka cukru
  • 4 jajka
  • 1,5 szklanki mąki
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 – 3 szklanki grubo pokrojonych miękkich owoców (maliny, morele, jagody, brzoskwinie, czereśnie, śliwki lub winogrona, jabłka są jednak zbyt twarde)
  • 2 łyżki cukru do posypania owoców
  • cukier puder do posypania ciasta

PRZYGOTOWANIE:

Masło z cukrem ucieramy na puszystą masę. Dodajemy jajka i dalej ucieramy (lub miksujemy). Następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mieszamy na gładką masę (miksować).
Okrągłą blachę (średnica 24 cm) smarujemy tłuszczem i posypujemy mąką (lub dla ułatwienia wkładamy papier do pieczenia). Wylewamy ciasto i wysypujemy maliny lub inne owoce dość równo. Maliny posypujemy 2 łyżkami cukru. Ciasto pieczemy 1 godzinę w piekarniku elektrycznym góra/dół 180 stopni C (a jeśli z termoobiegiem to temperatura ustawiona na 160 stopni C).

Jak wynika z powyższego zrobienie ciasta z owocami wcale nie jest takie trudne. Wystarczy tylko przepis na biszkopt, czy też ciasto kruche oraz trochę owoców sezonowych, gdyż takie są najlepsze.

Komentarz
  1. Joasia