Niezwykłe właściwości soli

Większość z nas sól kuchenną wykorzystuje jedynie do poprawienia smaku potraw. Znacie wszystkie właściwości soli? Mało kto wie, że możemy ją wykorzystać także do innych celów. Dlatego właśnie w tym artykule powiem jak jeszcze możemy wykorzystać sól kamienną.

sólWłaściwości soli kuchennej:

Czyli chlorku sodu, jego wzór zapisujemy w następujący sposób: NaCl. Sól kuchenna wstępuje w postaci białego proszku, który jest słony w smaku, jednak nie ma żadnego zapachu. Sól występuje w formie nieoczyszczonej soli kamiennej. W sklepach możemy zakupić ją w formie oczyszczonej soli warzonej. Niestety do soli kuchennej często dodawane są również  środki przeciwzbrylające. Sól występuje między innymi w wodzie morskiej, borowinach, czy słabych solankach.

Zastosowanie soli kuchennej:

1. DO DEZYNFEKCJI

Drewniane deski do krojenia posypujemy solą kamienną, chwilę szorujemy zmywakiem i dobrze płuczemy. Sól niszczy zarazki, które mogą rozwijać się w szczelinach drewna. Solą możemy również wyczyścić sztućce, naczynia i garnki.

2. DO CZYSZCZENIA

Przedmioty z mosiądzu wycieramy papką z soli i soku cytrynowego, płuczemy ciepłą wodą i wycieramy. Meble bambusowe i wiklinowe możemy wytrzeć gąbką zwilżoną wodą z solą (łyżka soli na 2 szkl. wody) i wycieramy miękką szmatką.

3. DO ODPLAMIANIA

Plamę z błota na dywanie należy posypać solą i pozostawić na 15 minut, następnie odkurzyć dywan. Świeżą plamę z czerwonego wina również posypujemy solą, lekko przyciskamy lub wcieramy. Następnie gdy wino wsiąknie pierzemy materiał w wodzie z detergentem. Natomiast zaplamiony marmur przecieramy mieszanką soku z cytryny i soli, pozostawiamy na chwilę i zmywamy roztworem mydła, spłukujemy czystą wodą.

4. DO WYBIELANIA

W ostatnim płukaniu firanek dodajemy garść soli kuchennej. Firanki będą dłużej czyste, a sól dodatkowo je wybieli. Bawełniane, zszarzałe serwetki odzyskają swój śnieżnobiały kolor, gdy namoczymy je na 24 godziny w wodzie z dodatkiem soli.

5. DO USUWANIA NIEMIŁYCH ZAPACHÓW

Gdy wykipi nam mleko, a w mieszkaniu roznosi się woń spalenizny, posypmy płytę kuchenną solą. Pochłonie ona niemiły zapach i ułatwi jej oczyszczenie. Jeżeli chcemy pozbyć się z ryby silnej morskiej woni, zanurzamy ją na pół godziny w osolonej wodzie.

sól2

Jak jasno wynika z powyższego sól kuchenną wykorzystujemy nie tylko jako przyprawę do potraw, ale także w różnych innych sytuacjach domowych. Znacie jeszcze inne sposoby, na wykorzystanie soli? Jeśli tak, to zapraszamy do podzielenia się tym z nami w komentarzach.

Było słono, a teraz co nieco o gorzkiej czekoladzie >>

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *