Miód manuka – jakie ma właściwości?

W obecnych czasach możemy wyróżnić wiele rodzajów miodów. Mamy m.in. miód lipowy, akacjowy, wielokwiatowy, spadziowy itd. Miody te pochodząc z polskich pasiek, ale są również takie, które nie występują w Polsce. Takim miodem jest na przykład miód manuka, który pochodzi z Nowej Zelandii. Sprawdźcie z nami, jakie ma właściwości.

Źródło: pixabay.com

Miód manuka to najdroższy na świecie rodzaj miodu. Wytwarzany jest przez pszczoły, które zapylają kwiaty drzewa o nazwie Manuka. Miód manuka, tak jak nasze polskie miody ma wiele leczniczych właściwości. Jakich? Odpowiadając na to pytanie poniżej wymienię je.
Właściwości lecznicze miodu Manuka
A więc tak, jak już mówiłam miód manuka wykazuje bardzo dużo właściwości leczniczych. Między innymi poprawia funkcjonowanie układu pokarmowego, pomaga również na różnorakie dolegliwości żołądka i jelit. Stosowanie tego miodu jest także wskazane przy różnych infekcjach gardła i zapaleniu dziąseł, gdyż znacznie łagodzi zakażenia bakteryjne. Używany jest też jako środek antybakteryjny do smarowania na wszelkie poparzenia i rany. Również walcząc z gronkowcem złocistym i nowotworami można go stosować, na pewno nie zaszkodzi, a kto wie może pomoże. Pomaga też leczyć łuszczycę, egzemę, trądzik, czerniaki i atopowe zapalenie skóry. Miód manuka wykorzystuje się też bardzo często do produkcji kosmetyków do pielęgnacji skóry problematycznej. Jest tak, ponieważ kosmetyki, które bazują na miodzie manuka wspaniale nawilżają, odżywiają, jak również leczą skórę. Natomiast zawarte w miodzie antyoksydanty skutecznie zapobiegają powstawaniu wolnych rodników, które bardzo znacząco przyczyniają się do starzenia się organizmu. Na sam koniec dodam także, że miód manuka wzmacnia ogólny stan zdrowia i ogólne samopoczucie człowieka.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *