Masa makowa na makowiec – Przepis

Zbliżają się święta. Makowce znów pójdą w ruch. Zresztą jest to bardzo smaczny placek. Tutaj znajdziecie przepis na pyszną masę makową. 

masa makowa

Źródło: pixabay.com

Przepis na masę makową

Składniki:

  • 580 g maku niebieskiego
  • 220 ml wody
  • 280 ml mleka
  • 3/4 szklanki miodu
  • ulubione bakalie, np. rodzynki, orzechy

Przygotowanie:

Do garnka wlewamy mleko, gdy się zagotuje, wsypujemy wcześniej wypłukany w wodzie mak. Gotujemy przez 1h na wolnym ogniu. Aby mleko się nie przypaliło, przed wlaniem go do garnka możemy nalać trochę wody, zaczekać aż ona zacznie wrzeć i dopiero nalać mleko. Co jakiś czas pamiętamy o przemieszaniu maku z mlekiem. Po godzinie odcedzamy mak, pozostawiamy go do ostygnięcia. Następnie mielimy go w maszynce. Później dodajemy miód z bakaliami w takiej ilości jaka nam pasuje.

Uwaga!

Najlepsza do makowca jest masa makowa własnej roboty. Kupne już nie mają takiego smaku. Warto trochę się natrudzić, aby mieć smaczny placek na każdą okazję.

Zapisz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *