Kapusta pekińska czy warto ją jeść? Z czego się tak naprawdę składa?
dnia 27 sierpień, 2012
Brak komentarzy
Kapusta pekińska jest bardzo zdrowa, dlatego że ma wartości odżywcze. Każdy z nas patrząc na kapustę pekińską nie może uwierzyć, że to zielone warzywo ma w sobie tak dużo beta-karotenu. Beta-karoten chroni nasz organizm przed szkodliwymi drobnoustrojami oraz wspomaga prawidłowe funkcjonowanie narządu wzroku.
Kapusta pekińska zawiera przeciwutleniacze i substancje działające przeciw wrzodowo. Ma również właściwości przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe. Zawiera wartościowe dla naszego organizmu białko oraz witaminy: A, B1, B2 i C, jak również sole mineralne. W kapuście pekińskiej są mikroelementy, takie jak: wapń, który jest potrzebny naszym kościom, żelazo zapobiegające powstawaniu anemii, cynk, który reguluje ciśnienie krwi i pracę serca oraz potas, fosfor, magnez i kwas foliowy. Jak wiadomo najbardziej wartościowa jest surowa, gdyż działanie wysokiej temperatury zabija niektóre składniki odżywcze.