Kapusta pekińska czy warto ją jeść? Z czego się tak naprawdę składa?

Kapusta pekińska jest bardzo zdrowa, dlatego że ma wartości odżywcze. Każdy z nas patrząc na kapustę pekińską nie może uwierzyć, że to zielone warzywo ma w sobie tak dużo beta-karotenu. Beta-karoten chroni nasz organizm przed szkodliwymi drobnoustrojami oraz wspomaga prawidłowe funkcjonowanie narządu wzroku.

Kapusta pekińska czy warto ją jeść. Z czego się tak naprawdę składa.Kapusta pekińska zawiera przeciwutleniacze i substancje działające przeciw wrzodowo. Ma również właściwości przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe. Zawiera wartościowe dla naszego organizmu białko oraz witaminy: A, B1, B2 i C, jak również sole mineralne. W kapuście pekińskiej są mikroelementy, takie jak: wapń, który jest potrzebny naszym kościom, żelazo zapobiegające powstawaniu anemii, cynk, który reguluje ciśnienie krwi i pracę serca oraz potas, fosfor, magnez i kwas foliowy. Jak wiadomo  najbardziej wartościowa jest surowa, gdyż działanie  wysokiej temperatury zabija niektóre składniki odżywcze.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *