Kalarepa – właściwości i przepisy na smaczne dania

Kalarepa jest to odmiana kapusty warzywnej. Roślina ta jest rośliną dwuletnią należącą do rodziny kapustowatych. Znana jest tylko i wyłącznie z uprawy, nie występuje na stanowiskach naturalnych. W Polsce bardzo znana jest jako pospolita roślina uprawna.

kalarepa - właściwości, przepisy

Źródło: pixabay.com

To niesamowicie zdrowe warzywo charakteryzuje się sporą wartością odżywczą i zawartością przeciwutleniaczy. Dostarcza witamin z grupy B, C, K oraz beta – karoten i sole mineralne, takie jak: wapń, magnez, żelazo i fosfor. Już jedna, średnich rozmiarów główka kalarepy pokrywa dzienne zapotrzebowanie na witaminę C.  Kalarepa zawiera również luteinę niezbędną do prawidłowego funkcjonowania narządu wzroku. Ponadto korzystnie wpływa na układ trawienny. Dzięki zawartości włókien roślinnych reguluje perystaltykę jelit i jest wykorzystywana w leczeniu zaparć. W swoim składzie zawiera także cholagogę, która przyspiesza wydzielanie żółci i usprawnia trawienie. Ze względu na tak liczne właściwości zdrowotne kalarepa absolutnie powinna znaleźć się w diecie każdego z nas. Dlatego mając to na uwadze w tym artykule podam 3 przepisy na smaczne dania z kalarepom. Oto one:

1 ZUPA KREM Z KALAREPY

SKŁADNIKI:

  • 900 g kalarepy jest to waga po obraniu
  • 30 g masła
  • 1 średnia cebula
  • 1,5 l – 2 l rosołu lub bulionu
  • groszek ptysiowy
PRZYGOTOWANIE:Kalarepy obieramy, pozbawiamy zdrewniałej części jeśli taka jest i dokładnie myjemy. Następnie każdą kalarepę kroimy w średniej wielkości kostkę. Cebulę kroimy w półplasterki. W garnku rozpuszczamy masło i przesmażamy na nim cebulę. Gdy stanie się złocista dodajemy kalarepę. Dokładnie mieszamy, po czym zalewamy rosołem lub bulionem. Całość gotujemy do miękkości i miksujemy za pomocą blendera na gładki krem. Podajemy np. z groszkiem ptysiowym. Można posypać rzeżuchą.

2 GULASZ DROBIOWY Z KALAREPĄ

gulasz z kalarepą

Źródło: pixabay.com

SKŁADNIKI:

  • 1/2 kalarepki
  • 350 gram piersi z kurczaka
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1 płaska łyżeczka curry
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 duża łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1/2 litra gorącej wody
PRZYGOTOWANIE:Kalarepkę obieramy i myjemy, kroimy w kostkę. Pierś z kurczaka myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem, kroimy w kostkę. Pokrojone mięso przekładamy do miski i dodajemy przyprawy. Cebulę i czosnek obieramy, kroimy w kosteczkę. Na rozgrzanym oleju obsmażamy mięso, przekładamy do garnka z gorącą wodą. Na tej samej patelni smażymy cebulę i czosnek, dokładamy do garnka z mięsem. Wkładamy pokrojoną kalarepkę i gotujemy około 30 minut , aż mięso będzie miękkie. Dodajemy koncentrat pomidorowy i gotujemy razem przez chwilę.

3 SURÓWKA Z KALAREPY

SKŁADNIKI:

  • 1 kalarepa
  • 2 marchewki
  • 1 papryka czerwona
  • koperek zielony
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • 2 – 3 łyżki oleju
  • 2 łyżki śmietany
  • 2 łyżki soku cytrynowego
  • przyprawa do sałatek
PRZYGOTOWANIE:Obieramy kalarepę ze skórki ścieramy na tarce na średnich oczkach. Obieramy marchewkę i też ścieramy na tarce na średnich oczkach. Paprykę obieramy ze skórki kroimy w drobną kostkę albo też ścieramy na tarce. Koperek drobno siekamy. Warzywa przekładamy do miski skrapiamy sokiem cytrynowym, doprawiamy solą pieprzem dodajemy olej wymieszany z przyprawą do sałatek wlewamy do warzyw mieszamy. Przed podaniem dodajemy śmietanę.

Zapisz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *