Jedzenie jajek jak palenie papierosów. Może szkodzić!

Zanim usmażysz na śniadanie jajecznicę równie pyszną jak wczoraj i przedwczoraj, zapoznaj się z najnowszymi doniesieniami naukowymi. Lekarze ustalili, że codzienne jedzenie kilku jajek może być śmiertelnie groźne.

Częste i regularne jedzenie żółtka jaja jest tak samo niebezpieczne dla zdrowia jak palenie papierosów – w równym stopniu zwiększa bowiem ryzyko chorób serca. Przede wszystkim przyspiesza rozwój miażdżycy, prowadzącej do zawału serca. Wynikami tej obserwacji pochwalił się na łamach pisma „Atherosclerosis” dr David Spence z University of Western Ontario.

jajo2

Badacz wziął na warsztat żółtko jaja (a konkretnie zawarty w nich cholesterol) oraz substancje z papierosów upośledzające działanie układu krążenia i sprawdził, jak one konkretnie wpływają na naczynia krwionośne. W jego eksperymencie wzięło udział ponad tysiąc dwieście osób. Okazało się, że zmiany miażdżycowe w wewnętrznych ściankach tętnic szyjnych były groźne zarówno u osób jedzących duże ilości jaj, jak i palących papierosy. Dr Spence powiązał te zmiany w tętnicach ze zwiększonym niebezpieczeństwem zawału serca i udaru mózgu.

Więcej: http://zdrowie.dziennik.pl/diety/artykuly/402251,jedzenie-jajek-jak-palenie-papierosow-ryzyko-ze-rozwinie-sie-miazdzyca-ktora-powoduje-zawal-serca-i-udar-mozgu.html

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *