Gorzka czekolada poprawia nasze samopoczucie

O czekoladzie mówi się: słodki narkotyk. I rzeczywiście od czekolady można się uzależnić. Uwielbiamy ją za cudowny smak i zapach. Ale też dlatego, że poprawia nastrój, dodaje energii, likwiduje zmęczenie. Okazuje się, że czekolada ma także właściwości zdrowotne. Znamy 5 powodów, dla których warto jeść czekoladę.

Najnowsze badania amerykańskich ośrodków medycznych mówią, że po wypiciu czekolady słabnie aktywność płytek krwi, wykazują one mniejszą tendencję do zlepiania się, czyli zapobiega ona zakrzepom i zmniejsza ryzyko zawału serca. Zawarte w niej składniki uelastyczniają ścianki naczyń krwionośnych przeciwdziałając m.in. zatorom. Zawarte w ziarnach kakao polifenole poprawiają pracę układu krążenia. Związki te rozkurczają naczynia krwionośne (co ułatwia przepływ krwi), neutralizują działanie tzw. złego cholesterolu i zapobiegają powstawaniu blokujących naczynia skrzepów. Zdaniem uczonych, spożywanie dziennie około jednej trzeciej tabliczki gorzkiej czekolady chroni przed chorobami serca. Pod wpływem czekolady o prawie 20 proc. wzrasta poziom przeciwutleniaczy we krwi (to więcej niż daje czerwone wino) – spowalniają one proces starzenia chroniąc organizm przed wolnymi rodnikami uszkadzających komórki i sprzyjających zapadaniu na choroby serca i nowotwory. Ten efekt obserwowany jest jednak tylko u osób spożywających gorzką czekoladę. Ma dużo składników podnoszących poziom serotoniny we krwi – hormonu odpowiedzialnego za dobry nastrój. Dodaje wigoru i poprawia humor.

gorzka czekolada

źródło: pixabay.com

W 100g gorzkiej czekolady znajduje się aż 300 mg magnezu, który niezwykle korzystnie wpływa na system nerwowy – poprawia sprawność intelektualną, usprawnia przewodnictwo nerwowe. Badania przeprowadzone przez grupę naukowców z Helsinek wykazały, że czekolada poprawia nastrój przyszłych matek, a tym samym pozytywnie wpływa na rozwój płodu. Według nich dzieci matek, które jadły w ciąży regularnie ciemną czekoladę, są weselsze i bardziej aktywne. Spośród wszystkich słodyczy jest najmniej niebezpieczna dla zębów. Z ostatnich doniesień wynika, że zawiera substancje zapobiegające próchnicy. Odkryli to Japończycy, którzy pracują teraz nad nową pastą do zębów wzbogacaną ekstraktem z łusek kakao. Jednak jak wszystkie słodycze czekolada zawiera węglowodany, które rozkładając się, szkodzą zębom. Ponieważ jednak pozostaje w ustach krótko, bo szybko się rozpuszcza i natychmiast ją połykamy, jest mniej szkodliwa niż np. karmelki czy cukierki typu toffi. Dla bezpieczeństwa warto jednak po zjedzeniu czekoladowych słodkości dokładnie umyć zęby.

 Więcej: poradnikzdrowie.pl

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *