Czy wiesz już jak wyhodować ekologiczną żywność w swoim ogrodzie?

Ekologiczna żywność odgrywa olbrzymią rolę dla naszego zdrowia. Dlatego na naszym blogu znajdziesz na ten temat sporo informacji. Teraz stwierdziliśmy, że może warto podpowiedzieć Ci co zrobić, aby w następnym roku jeść zdrowe warzywa z własnego ogródka.

marchewka

Ekologiczna żywość w ogrodzie

Może warto wykorzystać kompost do wzbogacenia gleby, w miejscu, w którym chcesz założyć swój warzywniak.

Zobacz jak się zabrać do tworzenia własnego warzywniaka.

Po pierwsze: Znajdź miejsce

Warzywniak to miejsce, które ma zaowocować największymi skarbami ogrodu. Żaden pomidor, ani ogórek nie ma tak niesamowitego smaku jak ten zerwany z własnego ogródka. Miejsce na warzywniak powinno być przez większą część dnia słoneczne, ale nie narażone na całodniową spiekotę.

Jeśli nie mamy ogródka, równie dobrze możemy wyhodować niektóre rośliny w doniczkach na balkonie. W tej roli świetnie sprawdzają się pomidory, selery, cebula, czy fasolka.

Po drugie: Łopata w dłoń!

Jeśli już wiesz, gdzie chcesz mieć swój warzywniak, to weź się jeszcze dziś na przekopywanie terenu. Podczas przekopywania gleby warto usunąć z niej wszystkie koszenie chwastów i trawy. Po oczyszczeniu terenu z niepożądanych roślin wzbogać glebę nawozem.

praca w ogrodzie

Wybierz nawóz naturalny

Ekologiczna żywność musi być uprawiana w ekologiczny sposób. Najlepszy do tego jest obornik, ale jeśli nie masz do niego dostępu, to z pewnością masz kompost. Na przekopaną ziemię warto rozrzucić jego sporą warstwę i ponownie przekopać. Ogromną zaletą kompostu jest to, że w przypadku tego rozwiązania nie ma ryzyka przenawożenia.

Jeśli jednak chcesz mieć nawóz mocniejszy niż kompost, w sklepach ogrodniczych można dostać przefermentowaną formę obornika, która pozbawiona jest przykrego zapachu, a jest tak samo skuteczna jak zwykły obornik. Warto pamiętać o tym, że tak mocny nawóz jak obornik stosujemy raz na cztery lata.

Rodzaj gleby też jest ważny

Przecież nie wszystko urośnie na glebie piaszczystej, czy typowo gliniastej. Zanim weźmiesz się wiosną za sianie warzywem, sprawdź jak wzmocnić swój rodzaj gleby.

Warzywa z ogródka prosto na obiad:

W warzywniaku nie może zabraknąć takich warzyw jak: pietruszka, marchewka, cebula, lubczyk, seler, por, fasolka, buraczki, czy zielony groszek.

Zapisz

Zapisz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *