Czy miód jest kaloryczny?

Wielu z nas, tak bardzo lubi miód, że nie wyobraża sobie swojego menu bez niego. I słusznie, ponieważ jest on bardzo zdrowy. Jego lecznicze działanie pomaga w walce z wieloma schorzeniami. Dlatego do jego jedzenia powinniśmy namówić zwłaszcza dzieci, co pozwoli im uniknąć wielu dolegliwości na przyszłość. Jednak większość z nas nie zdaje sobie sprawy, że ten przysmak jest również kaloryczny. Choć na pewno jego kaloryczność jest mniejsza od cukru. Dlatego niektórzy zapewne zastanawiają się, czy rzeczywiście jego kaloryczność wpływa niekorzystnie na naszą sylwetkę?

Miód produkowany jest przez pszczoły, które zbierają nektar z kwiatów. Ma on różnorodną kolorystykę barw -od odcieni żółci, brązu, po niemal czarny kolor. Konsystencja jego jest mniej lub bardziej lejąca.Posiada bardzo charakterystyczny aromat oraz dość słodki smak. W skład miodu wchodzi przede wszystkim glukoza i fruktoza. Ponadto naturalny miód, czy jest to miód kwiatowy, spadziowy lub kwiatowo – spadziowy jest bardzo bogatym źródłem wielu różnych, cennych dla naszego organizmu składników. Miód dostarcza nam także aminokwasów i witamin, zwłaszcza tych z grupy B oraz składników mineralnych. Skoro wiemy już, co nie co o wyglądzie miodu i jego składzie, to powiedzmy teraz kilka słów o jego kaloryczności.

Miód jest cięższy od cukru. Łyżeczka cukru waży około 5 g i dostarcza nam 20,3 kcal, natomiast łyżeczka miodu waży około 12 g. Mogłoby się wydawać, że skoro miód waży więcej na pewno ma większą kaloryczność. Jendak pozory mylą, bo miód mimo tego, że jest cięższy jest mniej kaloryczny. Dzieje się tak, ponieważ miód ma bardzo słodki smak, przez co dodaje się go zdecydowanie mniej np.do herbaty niż cukru. A, więc kaloryczność miodu, nie wpływa niekorzystnie na naszą figurę. Można nawet stwierdzić, że mimo tego, że i tak jest kaloryczny jest lepszy od cukru. Po spożyciu miodu wolniej niż w przypadku zwykłego cukru wzrasta poziom cukru we krwi, czyli miód ma niższy indeks glikemiczny (IG), co jest dla nas korzystniejsze.

Z powyższego wynika, że owszem miód jest kaloryczny, ale nie bardziej niż cukier. Miód z całą pewnością możemy wykorzystywać jako składnik do herbaty, czy też ciast, nie obawiając się, że przybędzie nam kilogramów.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *