Co jeść, żeby mieć mocne włosy?

Czy Wasze włosy z nadejściem sezonu jesienno – zimowego też są w słabej kondycji i wypadają?  Pewnie tak, gdyż to właśnie w tym okresie nasila się problem z naszymi włosami. Tak naprawdę przyczyn wypadania włosów może być bardzo dużo. Z tego też względu warto jest się dowiedzieć, co jeść, by mieć mocne i piękne włosy? Jak już sami zapewne wiecie, zewnętrzna pielęgnacja włosów niewiele daje. Dlatego jeśli chcemy, żeby nasze włosy były zdrowe, to naprawdę warto jest zwrócić uwagę, na to co jemy i w, jakie składniki odżywcze powinna być bogata nasza dieta.

owoce

Źródło: pixabay.com

Po pierwsze dieta, na to, aby mieć mocniejsze włosy powinna być bogata w witaminę A. Jest tak, gdyż witamina ta pobudza do wzrostu meszki włosowe. W sytuacji niedoboru tej witaminy nasze włosy stają się suche i łamliwe, a końcówki zaczynają rozdwajać się. Mogą również wystąpić zmiany skóry głowy, takie jak skóra ropuchy lub hiperkeratoza, która objawia się zgrubieniami i zrogowaceniami na powierzchni skóry głowy. Witaminę A znajdziemy m.in., w brokułach, dyni, jarmużu, marchwi, natce pietruszki.
Następną bardzo ważną witaminą na mocniejsze włosy jest witamina C. Odgrywa ona bardzo ważną rolę w syntezie kolagenu, poza tym znacznie poprawia krążenie w skórze głowy. Natomiast, jako silny utleniacz zapobiega niszczącemu wpływowi wolnych rodników, które generowane są m.in., przez stres i zanieczyszczenia organizmu. W produktach takich jak: czarna porzeczka, owoce cytrusowe, natka pietruszki znajdziemy witaminę C.
Witamina E to witamina, która przyspiesza wzrost włosów, przez to, że stymuluje podział komórkowy macierzy włosa, który buduje jego łodygę. Gdzie znajdziemy witaminę E – jest ona m.in., w jajkach, maśle lub nasionach oleistych. Witaminy B1, B2 i B6 to witaminy, które uczestniczą w wielu procesach metabolicznych, które zachodzą w naszej skórze, paznokciach i włosach. Otóż wszystkie te witaminy znajdziemy razem w szpinaku.
Następna witamina też pochodzi z grupy witamin B i jest to witamina B5. Witamina ta pobudza komórki budujące łodygę włosa, czyli keratynocyty do szybkiego wytwarzania kreatyniny, czyli białkowego budulca włosów. Tą witaminę znajdziemy m.in., w kapuście, kalafiorze, mleczko pszczele. Z kolei witamina B7 ma zdolność do kumulowania cząsteczek siarki dostarczanej z pożywieniem i transportu jej do macierzy budującej włosy. Znajdziemy ją m.in., w ryżu brązowym, kalafiorze, czy żółtkach jajek.

Źródło: pixabay.com

Mikroelementy, takie jak: miedź, cynk, żelazo są najbardziej odpowiedzialne za kondycję naszych włosów. I tak oto brak żelaza w naszej diecie może powodować łysienie u kobiet. Natomiast brak miedzi powoduje dość duże zmiany strukturalne we włosach. Niedobór cynku w naszej diecie wywołuje hiperkeratozę skóry i znacznie zwiększa wypadanie włosów. Cynk znajdziemy m.in., w nasionach dyni lub orzeszkach ziemnych. Miedź w nasionach słonecznika i orzechach laskowych, a żelazo w wołowinie albo gotowanej fasoli.
Na naszą kondycję włosów wpływ mają również kwasy tłuszczowe omega-3. Są one budulcem wielu komórek organizmu, co istotnie wpływa na prawidłową budowę meszka włosowatego i łodygi włosa. Kwasy tłuszczowe omega-3 znajdziemy m.in., w makreli, orzechach włoskich i w wielu innych tłustych rybach. 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *