Ciasteczka owsiane – zdrowe słodkości

Ciasteczka owsiane to super słodycze. Rzadko kiedy zdarza się, by jakieś zboże wywoływało tyle pozytywnych skojarzeń. Dla sportowców płatki owsiane to siła i wytrzymałość, dbających o linię podkreślają ich właściwości odchudzające i odmładzające. Doceniają je też łasuchy, które starannie liczą każdą kalorię. Produkty owsiane poprawiają także koncentrację i pomagają pokonać stres. Mając na uwadze powyższe postanowiłam w tym artykule przetoczyć kilka przepisów na owsiane słodkości. Oto one:

ciasteczka owsiane

źródło: pixabay.com

Ciasteczka owsiane są dobre dla każdego, dla dużego i małego. To dietetyczne słodycze. Mogą mieć różny smak i wygląd. Dlatego z przyjemnością podrzucamy wam kilka przepisów na ciasteczka owsiane, aby każdy z was znalazł tutaj coś dla siebie.

Najlepsze przepisy na ciasteczka owsiane

DIETETYCZNE TALARKI

Składniki:

  • szkl. płatków owsianych
  • szkl. otrębów pszennych
  • szkl. dowolnej mąki
  • 100 g suszonych moreli
  • 50 g orzechów włoskich
  • 250 ml soku jabłkowego
  • ¼ szkl. oleju
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • jajko

Przygotowanie:

Mąkę, płatki owsiane, otręby, proszek do pieczenia, morele i orzechy wymieszaj dokładnie w misce. W drugiej misce zmiksuj jajko, sok jabłkowy i olej. Wszystkie składniki połącz ze sobą i mieszaj do uzyskania zwartej masy. Z masy uformuj kulki wielkości orzecha włoskiego i rozpłaszcz je. Ciastka ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub w foremce do ciastek. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 200 st. C przez około 10 minut. Pozostaw do ostygnięcia w piekarniku.

FRANCUSKIE PODUSZECZKI

Składniki:

  • 6 prostokątów z ciasta francuskiego ( 5 x 6 cm )
  • łyżka płatków jaglanych lub owsianych
  • po 1 sztuce suszonych: fig, moreli i śliwek
  • po 1 płaskiej łyżeczce: nasion dyni, pokrojonych suszonych owoców żurawiny i rodzynek
  • po 2 sztuki orzechów: nerkowca, pistacji, laskowych, połówek orzechów włoskich, migdałów
  • siemię lniane do posypania
  • kilka jagód goji
  • miód
  • żółtko do posmarowania ciasta
  • łyżeczka brązowego cukru

Przygotowanie:

Suszone owoce pokrój na kawałki. Wymieszaj płatki jaglane lub owsiane, pestki dyni, suszone owoce i połącz z miodem. Prostokąty ciasta francuskiego posmaruj żółtkiem. Nałóż mieszankę płatków, miodu i bakalii. Na wierzch porozkładaj jagody goji i pokruszone lub pokrojone orzechy. Wszystkie prostokąty posyp siemieniem lnianym i szczyptą brązowego cukru. Piecz przez 15 minut w 170 st. C, aż ciasteczka wyrosną.

źródło: pixabay.com

KRUSZYNKI Z DZIKĄ RÓŻĄ I MALINAMI

Składniki:

  • filiżanka płatków owsianych
  • 3 łyżki ryżu preparowanego
  • łyżeczka siemienia lnianego
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • banan
  • 0.5 szkl. malin
  • 3 łyżki płatków dzikiej róży
  • łyżeczka brązowego cukru
  • 3 krople soku z cytryny
  • otręby owsiane
  • odrobina masła ( może być roślinne ) do foremek

Przygotowanie:

Płatki dzikiej róży dokładnie umyj, usuń białe końce. Utrzyj z kilkoma kroplami soku z cytryny oraz łyżeczką brązowego cukru do momentu aż lekko puszczą sok. Maliny umyj, dokładnie odsącz, lekko rozgnieć i połącz z konfiturą z dzikiej róży. Banana rozgnieć na papkę. Do miski wsyp płatki owsiane, ryż preparowany, siemię lniane oraz proszek do pieczenia. Dodaj banana, maliny z różą i wymieszaj. Foremki do muffinek wysmaruj masłem i wysyp otrębami. Nałóż porcję masy i uklep lekko ciasteczka. Włóż foremki do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C, piecz przez 15 minut na złoty kolor.

CIASTECZKA Z SEZAMEM I OTRĘBAMI

Składniki:

  • 3 szkl. płatków owsianych
  • 1/3 otrębów gryczanych
  • 0.5 szkl. słonecznika, sezamu i rodzynek
  • ¾ szkl. mąki pszennej
  • 250 g margaryny
  • ¾ szkl. cukru
  • pół łyżeczki sody
  • kilka kropelek olejku migdałowego

Przygotowanie:

Miękką margarynę utrzyj z cukrem. Mąkę wymieszaj z sodą, dodaj do margaryny i ucieraj jeszcze chwilę. Dodaj pozostałe składniki i dokładnie wymieszaj ręką, następnie z masy uformuj kulki i ułóż ( niezbyt ciasno ) na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C przez 25 minut ( bez termoobiegu ). Pozostaw w piekarniku do ostygnięcia.

źródło: pixabay.com

BATONY Z ZIARNAMI I MIODEM

Składniki:

  • 2 szkl. płatków owsianych
  • ½ szkl. słonecznika
  • ½ szkl. sezamu
  • ¼ szkl. pestek dyni
  • ½ szkl. żurawiny
  • ½ szkl. rodzynek
  • łyżka masła
  • 4 łyżki miodu
  • ½ szkl. cukru

Przygotowanie:

Płatki owsiane zrumień na suchej patelni, aż staną się złote. Następnie upraż słonecznik, dynię i sezam. Wsyp do płatków. Dodaj rodzynki, żurawinę oraz masło stopione z miodem i wymieszaj. Skarmelizuj cukier z dodatkiem odrobiny wody ( ok. 2 łyżki ) na suchej patelni. Gdy zrobi się płynny, dodaj do podprażonych ziaren. Wymieszaj bardzo dokładnie. Masę rozsmaruj na kwadratowej blaszce o boku 17 cm wyłożonej pergaminem. Pokrój w batony i schłodź.

Które ciasteczka owsiane są według was najlepsze?

Tutaj macie przepisy na pierniki>>

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *