Bezglutenowe pierogi z kapustą i grzybami

Pierogi to tradycyjne danie, które musi pojawić się na stole wigilijnym. Jednak co zrobić, kiedy nie możemy lub nie chcemy spożywać glutenu? Rozwiązaniem jest ciasto bezglutenowe.

Źródło: pixabay.com

Jednak zanim przygotujemy ciasto, najpierw należy przygotować farsz do pierogów z kapustą i grzybami. Oto nasz inspiracje:

Składniki farszu:

  • 1,5 kg kapusty kiszonej
  • garść suszonych grzybów
  • 1 duża cebula
  • masło
  • pieprz
  • sól
  • 3 liście laurowe

Wykonanie:

Zagotowujemy wodę, wrzucamy do niej grzyby. Moczymy je przez około 5 godzin. Po namoczeniu grzybów płuczemy je pod bieżącą wodą. W oddzielnym garnku gotujemy kapustę kiszoną, dodajemy do niej 3 liście laurowe. Kapusta musi być miękka, następnie gotujemy grzyby przez 1,5 godziny. Cebulę należy pokroić w kosteczkę i podsmażyć na maśle. Ugotowane grzyby należy zmielić i dodać do odcedzonej kapusty. Później dodajemy przesmażoną cebulkę. Wszystko doprawiamy solą i pieprzem. Farsz pozostawiamy do ostygnięcia. Tego farszu powinno starczyć na ciasto pierogowe z 1 kg.

Źródło przepisu na farsz: blog.technikan.pl

Źródło: pixabay.com

Przepis na ciasto bezglutenowe:

  • 300 g mąki ryżowej
  • 600 g mąki ziemniaczanej
  • 200 g mielonego siemienia złocistego
  • 1 litr ciepłej wody
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki soli

Wykonanie:

Do jednej miski wsypujemy wszystkie sypkie składniki, mieszamy. Następnie dodajemy olej i dolewamy 600 ml ciepłej wody. Ciasto możemy wyrabiać ręcznie lub przy pomocy miksera kuchennego. W międzyczasie dodajemy resztę wody, tyle, aby można było formować ciasto. Kiedy ciasto zgęstnieje, wtedy przechodzimy na wyrabianie ręczne. Tak jak przy tradycyjnym cieście, tak i tutaj musimy wyrobić ciasto na stolnicy. Cisto dzielimy na 6 części. Każdą część wałkujemy, pod ciasto możemy posypać trochę mąki ziemniaczanej. Po rozwałkowaniu ciasta zabieramy się za formowanie pierogów.

Gotowanie pierogów:

Wrzucamy je do wrzącej wody, gotujemy minutę od wypłynięcia. Po wyciągnięciu pierogów płuczemy je zimną wodą, aby się nie posklejały.

Źródło przepisu na ciasto bezglutenowe: www.natchniona.pl

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *