7 sposobów na smaczne dania z kapusty pekińskiej

Kapusta pekińska to w ostatnim czasie bardzo popularne warzywo. Nie bez powodu, przecież ma wiele właściwości, które są bardzo pożyteczne dla naszego zdrowia. W poprzednim artykule pisaliśmy już o właściwościach kapusty pekińskiej. Teraz przyszedł czas na dania z kapusty pekińskiej w roli głównej.

źródło: photopin.com

źródło: photopin.com

Dania z kapusty pekińskiej:

Nasz numer jeden to surówka z kapustą pekińską i serem feta.

Do przygotowania tej sałatki potrzebujemy:

  •  pół główki kapusty pekińskiej
  •  jeden ogórek szklarniowy
  •  kilka pomidorów
  •  sól, pieprz
  •  koperek
  •  ser feta

Ogórka i pomidory kroimy w kosteczkę. Kapustę siekamy na paski o szerokości ok. 0,5 cm. Wszystko wrzucamy do miski, dodajemy ser feta, przyprawiamy koperkiem solą i pieprzem, jeżeli ktoś lubi, może dodać do tego odrobinę oliwy z oliwek.

Sałatka z kapusty pekińskiej i łososia.

Potrzebujemy: wędzonego łososia, około 150 gramów. Jedną główkę kapusty pekińskiej, czosnek, ulubione zioła, cebulę, sos sojowy, kilka łodyg selera naciowego (4-5), jedno chili czerwone oraz kolendrę i cytrynę. Łososia kroimy w paski, szatkujemy seler i kapustę, a cebulę kroimy w drobną kosteczkę. Wszystko wrzucamy do miski, zalewamy sosem, który wykonamy mieszając ze sobą posiekane chili, sok z cytryny, zmiażdżony ząbek czosnku, pokrojoną kolendrę wymieszaną z ziołami.

Kapusta pekińska na ciepło z kiełbasą.

Brzmi pysznie i tak też smakuje. Dania z kapusty pekińskiej nie są trudne. Tutaj potrzebujemy jedną kapustę, dużą cebulę, dwa ząbki czosnku, paprykę słodką oraz ostrą, koncentrat pomidorowy oraz minimum 250 gram kiełbasy.

Pokrojoną kiełbasę i cebulę należy podsmażyć na patelni, jak kiełbasa już ładnie się przyrumieni przychodzi czas na dodanie poszatkowanej kapusty oraz posiekanego czosnku. Następnie zmieszamy ogień i dusimy przez około 15 – 20 minut. Gdy już wiemy, że wszystko ładnie się poddusiło, dodajemy kilka łyżeczek przecieru pomidorowego oraz wszystko doprawiamy papryczką, solą i pieprzem.

Polub nas na facebook’u i bądź z nami na bieżąco!

Sałatka z kapusty pekińskiej i ziemniaków.

Do wykonania tej sałatki potrzebujemy kapustę pekińską, cztery ugotowane ziemniaki, kilka kiszonych ogórków, pęczek szczypiorku, oliwę z oliwek i koperek.

Ugotowane ziemniaki obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Następnie szatkujemy kapustę w paski. Ogórki kiszone, również powinniśmy pokroić w większą kostkę lub pół plasterki. Wszystko wrzucamy do miski. Teraz przygotowujemy sos z posiekanego szczypiorku, koperku, soli, pieprzu i kilkoma łyżkami wody i oleju. Wszystko mieszamy i podajemy na stół.

źródło: photopin.com

źródło: photopin.com

Kapusta pekińska zasmażana.

Potrzebujemy główkę kapusty pekińskiej, 2 cebule, 4 pomidory, jeden mały por, pieprz, przyprawę uniwersalną, czosnek granulowany bądź świeży, bazylię, olej do smażenia.

Przygotowanie:

Cebulę i por kroję w pół talarki, potem należy je zeszklić za patelni. Następnie dorzucamy do tego pomidory pokrojone w kostkę i dusimy pod przykryciem.

Po tym wszystkim, poszatkowaną kapustę z dwoma łyżkami przyprawy uniwersalnej i 2 łyżkami oleju podsmażamy na patelni. Wszystko dusimy do momentu, aż kapusta zmięknie, gdy już będzie złocista dodajemy do tego wcześniej podsmażone pomidory z cebulą, pieprzem, czosnkiem i bazylią. Smażymy wszystko na patelni do czasu, aż odparuje z niej odpowiednia ilość wody.

Gołąbki z kapustą pekińską.

Do przegotowania tej potrawy potrzebujemy wszystkich składników, takich jak przy zwyczajnych gołąbkach tylko z tą różnicą, że będziemy do nich urzywać kapusty pekińskiej. Potrzebujemy kapustę pekińską, śmietanę, ryż, mięso mielone, natkę z pietruszki, sól i pieprz.

Tutaj gołąbków nie owijamy w kapustę. Kapustę pekińską należy drobno poszatkować, na krótkie paski i dodać do mięsa. Następnie wszystko dokładnie mieszamy i formujemy gołąbki. Uformowane mięsko z kapustą i ryżem gotujemy przez czterdzieści minut w ulubionym sosie, takim jak przy zwykłych gołąbkach.

 polędwiczki

Polędwiczki zawijane w kapustę.

Potrzebujemy polędwiczki wieprzowe, kapustę pekińską, przyprawę uniwersalną, małą śmietanę, pół szklanki wytrawnego wina (białego), pieprz, sól, masło, olej, suszony majeranek. Polędwiczki należy przyprawić przyprawą uniwersalną, majerankiem i solą. Następnie smażymy je na oleju i maśle. Wytopiony tłuszcz z patelni zlewamy do naczynia i dodajemy wino oraz śmietanę. Następnie polędwiczki zawijamy w liście kapusty i gotujemy w zrobionym przez nas przed chwilą sosie przez 15 minut.

Smacznego!

Które dania z kapusty pekińskiej już wypróbowaliście?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *