6 rodzajów herbat i ich właściwości

Nie bez powodu to właśnie w Chinach wytwarzane jest wszystkie 6 rodzajów herbaty, jak wiadomo, to właśnie Chiny były pierwszym krajem, gdzie pito herbatę. To właśnie Chińczycy jako pierwsi dostrzegli jak dużo dobrego, może ona przynieść. W tym artykule poznasz 6 rodzajów herbat i ich właściwości oraz dowiesz się jak parzyć poszczególne rodzaje.

tea-1132529_960_720

źródło: pixabay.com

6 rodzajów herbat i ich właściwości

Herbata biała

Krzewy herbaciane, z których mamy białą herbatę, chronione są przed słońcem. Dzięki czemu uzyskuje się biało-srebrzysty kolor herbaty, ponieważ nie wykształca się barwnik. Tym samym listki więdną i mamy białą herbatę.

Jak parzyć ten rodzaj herbaty?

Ten rodzaj herbaty można zaparzyć trzykrotnie (temp. 85-90°C), powinna być parzona przez około 5 minut.

Właściwości białej herbaty, czyli co zawiera:

  • wysoką ilość kofeiny (można zastąpić nią kawę)
  • dużo witaminy C, która wspomaga odporność, łagodzi stres i napięcie
  • dużo związków antyoksydacyjnych i antymutogennych, dlatego osoby z większym prawdopodobieństwem zachorowań na raka powinny pić ten trunek.

Herbata zielona

Liście tej herbaty niemal natychmiast po zbiorze są podgrzewane, aby zatrzymać ich fermentacje. Podgrzewanie służy także temu, aby herbata nie straciła zielonego koloru i miała właściwości niemal takie jak świeże liście.

Jak parzyć zieloną herbatę?

Temperatura parzenia to 60-90°C. Czas parzenia tego rodzaju herbaty zależy od gatunku herbaty, wielkości listków oraz twardości wody. Najlepiej przed kupnem zapytać sprzedawcy jak długo parzy się rodzaj zielonej herbaty, którą kupiliśmy.

Właściwości zielonej herbaty

  • hamuje rozwój bakterii w układzie pokarmowym,
  • pobudza do wydzielania soków trawiennych
  • obniża ciśnienie krwi tym samym poprawia krążenie krwi co zmniejsza wystąpienie chorób serca
  • dzięki zawartym w niej flanoidom działa przeciwzakrzepowo i wzmacnia naczynia krwionośne
  • chroni zęby przed próchnicą, a to dzięki zawartości fluoru
  • zapobiega nowotworom (zawartość garbników)
  • przyśpiesza wydalanie toksyn
  • przyśpiesza metabolizm oraz usuwa zbędne produkty przemiany materii
  • chłodny napar pomaga w leczeniu zapalenia spojówek
tea-1150046_960_720

źródło: pixabay.com

Herbata żółta

Ta herbata jest bardzo droga i rzadko spotykana. Wytwarzana jest tylko w Chinach i na Tajwanie. Po zbiorze liście są podgrzewane, aby nie fermentowały. Następnie, aby zmienić właściwości herbaty, w wysokiej temperaturze i dużej wilgotności przeprowadza się fermentację nieenzymatyczną.

Jak parzyć ten rodzaj herbaty?

Do parzenia tego rodzaju herbaty najczęściej wykorzystuje się szklane naczynia. Można parzyć ją kilkakrotnie. Temperatura parzenia to 80-85 stopni Celsjusza. Czas to około 3 minuty.

Właściwości żółtej herbaty

  • wspomaga trawienie
  • zawiera niewielką ilość kofeiny
  • orzeźwia i pobudza
  • wspomaga usuwać toksyny z organizmu

Herbata turkusowa

W Polsce nazywamy ją herbatą czerwona. W zależności od stopnia palenia i fermentacji może ona przybierać kolor brązowy, czerwony, czarny i zielony

Jak parzyć ten rodzaj herbaty:

Czas parzenia to 2-3 minuty. W przypadku tych bardziej zielonych temperatura to ok. 95 °C, w przypadku tych o wysokim stopniu utlenienia i długo prażonych ok. 98 °C.

Właściwości herbaty turkusowej 

  • zmniejsza ryzyko na zachorowanie na choroby układu krążenia
  • wspomaga spalanie tłuszczu
  • obniża ciśnie krwi
  • ma działanie uspakajające

Herbata czerwona

Zwana jest na zachodzie herbatą Czarną, Jest to najczęściej pita herbata na świecie, Pochodzi z Chin i wytwarzana jest nawet w Afryce i Ameryce Południowej.

Jak parzyć czerwoną herbatę:

Ten rodzaj herbaty powinniśmy parzyć w porcelanowym czajniku. Czas parzenia tej herbaty to 3 do 7 minut. Temperatura parzenia to około 95 °C.

Właściwości herbaty czerwonej

  • pobudza wytwarzanie soków trawiennych
  • stymuluje pracę jelit
  • reguluje masę ciała (reguluje przemianę materii)
  • zawiera duże ilości białka i olejków eterycznych
  • chroni zęby przed próchnicą (zawiera fluor)
  • przyśpiesza usuwanie toksyn z organizmu
  • wzmacnia organizm
  • poprawia koncentracje, pamięć i nastrój
  • ma działanie moczopędne
herbata turkusowa

źródło: pixabay.com

Herbata czarna

Poddawana jest podobnej fermentacji jak herbata żółta, ale fermentacja nieenzymatyczna w tym przypadku zachodzi w mocniejszym stopniu.

Jak parzyć czarną herbatę:

Najlepiej zaparzyć ten rodzaj herbaty w ogrzanym wrzącą wodą, a następnie do sucha wytartym porcelanowym czajniku. Średni czas parzenia tej herbaty to 3-minuty. Jednak im twardsza woda i im większe liści czas ten się wydłuża.

Właściwości czarnej herbaty

  • zawiera dużo teiny (działa pobudzająco)
  • pobudza do wydzielania soków trawiennych
  • hamuje rozwój bakterii w układzie pokarmowym
  • działa przeciwzakrzepowo
  • zmniejsza wchłanianie mikroelementów i minerałów do organizmu (zawiera garbniki)

Import herbaty z Chin

Chiny są 3 krajem, z którego importowana jest herbata na cały świat. Sprowadzanie tego typu towaru z Chin na większą skalę powinno odbywać się za pośrednictwem firmy zajmującej się tym. Import herbaty z Chin nie jest obciążone cłem a od razu vatem. Aby herbatę można było sprzedawać w Polsce, wystarczy by była ona dopuszczona, w jakimkolwiek kraju w UE. Importowanie towaru na własne potrzeby nie jest opłacalne. W Polsce znajdziemy wiele herbaciarni/firm, które w swojej ofercie mają herbaty sprowadzane prosto z Chin.

Komentarze
  1. luna

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *