5 najszybszych potraw na wigilię

Z reguły każdej pani domu, brakuje czasu na przygotowanie wieczerzy wigilijnej. Jest tak, gdyż, muszą one robić kilka rzeczy naraz, np., sprzątać, gotować, robić zakupy na święta i jeszcze wybierać prezenty gwiazdkowe. Więc nie ma się, co dziwić, że w obliczu tych obowiązków po prostu brakuje czasu na przygotowanie wieczerzy wigilijnej. Ale, nie martwcie się, bo są przepisy na błyskawiczne dania, które zachwycą smakiem. W tym artykule przedstawię 5 najszybszych potraw na wigilię. Oto one:

41330 z Pixabay

1 ZUPA GRZYBOWA

SKŁADNIKI:

  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • pół selera
  • pół pora
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 300 g borowików
  • 300 g podgrzybków
  • 3 łyżki masła
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz
  • 3 szalotki
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 300 ml śmietany 18%
  • natka pietruszki

PRZYGOTOWANIE:

Obieramy marchewki, pietruszkę, seler i pora. Umieszczamy w garnku i zalewamy do 2,5 litra wody. Doprawiamy liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Zagotowujemy, zmniejszamy ogień i dusimy przez 30 minut. Następnie, przelewamy wywar przez sito, a warzywa kroimy na mniejsze kawałki. Czyścimy grzyby przy pomocy wilgotnej ściereczki i w razie potrzeby siekamy drobno. Rozpuszczamy masło w garnku i wrzucamy grzyby. Doprawiamy solą, pieprzem i smażymy 2 – 3 minuty często mieszając. Obieramy szalotki, siekamy w listki i dodajemy do grzybów. Smażymy kilka minut, a następnie zalewamy wywarem i gotujemy 15 minut. Dodajemy pokrojone warzywa i sok z cytryny. Na koniec dodajemy śmietanę, mieszamy i siekamy drobno natkę. Rozlewamy zupę do miseczek i posypujemy natką.

2 KARP PIECZONY W MAŚLANYM SOSIE

SKŁADNIKI:

  • 1 karp, który ma około 1 kilograma
  • sól
  • 100 g masła
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 szklanka białego wina wytrawnego
  • pół szklanki migdałów
  • 1 łyżka białego pieprzu
  • 2 cytryny
  • pół szklanki posiekanej natki pietruszki

PRZYGOTOWANIE:

Oprawiamy rybę, pozostawiając głowę i ogon. Myjemy dokładnie z zewnątrz i wewnątrz, wycieramy do sucha papierowym ręcznikiem i nacieramy solą. We wnętrzu ryby umieszczamy 2 łyżki masła z obranymi ząbkami czosnku. Przekładamy karpia do żaroodpornego naczynia i zalewamy winem. Kroimy pozostałe masło na mniejsze kawałki i rozkładamy na karpiu oraz wokół niego. Posypujemy całość migdałami i oprószamy pieprzem. Zakrywamy rybę folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika na 20 minut. Po upływie tego czasu zdejmujemy folię i pieczemy jeszcze przez 10 minut. Następnie wyłączamy piekarnik i pozostawiamy rybę w środku przez 15 minut. Gotowego karpia przekładamy na półmisek i polewamy powstałym podczas pieczenia sosem z migdałami. Kroimy cytryny w cząstki i podajemy razem z karpiem oprószonym natką pietruszki.

3 MAKARON Z MAKIEM

SKŁADNIKI:

  • 250 g makaronu kokardki
  • 380 g gotowej masy makowej z bakaliami (mała puszka)
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka miodu
  • aromat migdałowy
  • bakalie (migdały, orzechy, rodzynki, ananas kandyzowany)

PRZYGOTOWANIE:

Makaron, gotujemy w osolonej wodzie, mieszamy z masą makową. Przed połączeniem do masy tej dodajemy jedną łyżkę ciepłego masła, łyżkę miodu, kilka kropel aromatu migdałowego i dowolną ilość bakalii. Tak przygotowany makaron nadaje się do jedzenia.

4 PIEROGI Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI

SKŁADNIKI:

  • szklanki mąki pszennej
  • 350 ml ciepłej wody
  • szczypta soli rozpuszczona w łyżce wody
  • 4 łyżki oleju rzepakowego
  • 2 cebule
  • szczypta pieprzu

PRZYGOTOWANIE:

Zacznijmy od wyrobienia ciasta. W tym celu wyrabiamy mąkę z wodą, olejem i solą. Ciasto ma być elastyczne. Następnie rozwałkowujemy ciasto na stolnicy. Ciasto powinno być rozwałkowane na bardzo cienko. Gdy uzyskamy ten efekt, możemy przystąpić do wycinania pierogów. W tym celu używamy szklanki. Robimy nią kółka w cieście. Kroimy cebulę na drobną kostkę i szatkujemy kapustę kiszoną na mniejsze porcje, odciskając z niej najpierw sok, który nadaje się do wypicia, jako cenne źródło witaminy C. Cebulę i kapustę mieszamy ze sobą, dodając pieprz. W środek każdego krążka nakładamy łyżeczkę kapusty z cebulą i przystępujemy do zlepiania krańców ciasta, by powstał pieróg. Ważne, by robić to dokładnie, w przeciwnym razie nasz farsz wypłynie na wierzch, a pieróg zostanie pusty. Gdy pierogi są gotowe, nastawiamy głęboki garnek z osoloną wodą i doprowadzamy ją do wrzenia. Kiedy woda bulgocze, możemy łyżką durszlakową wrzucać nasze pierogi. Pamiętajmy, by nie wrzucić ich do garnka na raz, a robić to partiami, ponieważ w przeciwnym wypadku się ze sobą zlepią. Pieróg jest gotowy do wyjęcia, gdy wypływa na wierzch. Ugotowane pierogi rozkładamy na talerzach lub lnianej ściereczce, starając się nie kłaść ich warstwowo, żeby się nie pozlepiały.

5 BARSZCZ CZERWONY

Michał Lech z Pixabay

SKŁADNIKI:

  • 3 – 4 buraki
  • 1 mała cebula
  • 1,3 l wody
  • 2 listki laurowe
  • 2 łyżeczki majeranku
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 2 kulki ziela angielskiego (opcja)
  • 1 łyżka oliwy/oleju, sól
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżka soku z cytryny

PRZYGOTOWANIE:

Do garnka, w którym podgrzewamy trochę oleju lub oliwy wrzucamy posiekaną cebulę i delikatnie ją przysmażamy. Następnie dorzucamy pokrojone buraki i zalewamy wszystko wodą i dodajemy wymienione w przepisie przyprawy oraz cukier i sok z cytryny. Taką mieszankę gotujemy od 20 do 30 minut.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *