3 przepisy na przetwory z dyni
Zapewne każdemu z nas późną i chłodną jesienią i zimą chce się świeżych owoców i warzyw. Niestety w tym okresie nie mamy do nich dostępu. Dlatego świetnym rozwiązaniem są przetwory z dyni. Otóż owe przetwory idealnie zadbają o smak naszych obiadów i nie tylko, jak i zbilansowaną dietę. Dlatego też róbmy przetwory z dyni. Ale jakie? Aby odpowiedzieć na to pytanie to w tym artykule przedstawię jedynie 3 przepisy na przetwory z dyni. Oto one:
DYNIA W OCCIE
Składniki:
- 1 kg dyni
- ½ l octu
- 25 dag cukru
- starty imbir
Przygotowanie:
Oczywiście na samym początku musimy naszą dynię obrać, przekroić na pół i wydrążyć z pestek. Następnie pokroić ją na kwadratowe kawałki o bokach grubości około 2 cm. Gdy już przygotujemy dynię weźmy się za przygotowanie naszej zalewy do dyni. Cukier rozpuśćmy w małej ilości wrzącej wody i dodajmy cukier. Następnie zagotujmy zalewę i dodajmy do niej dynię. To wszystko musimy zagotować ponownie. Tak pozostawmy na dobę i następnego dnia ułóżmy kawałki dyni w słoikach, dodajmy odrobinę startego imbiru, następnie zalejmy słoiki jeszcze raz zagotowaną zalewą i zakręćmy. Nasza dynia w occie powinna być przechowywana w chłodnym miejscu.
DŻEM Z DYNI
Składniki:
- 1 kg dyni
- 2 duże pomarańcze
- 1 cytryna
- 1 saszetka żelfix
- 350 gram cukru
Przygotowanie:
Na początek dynię musimy obrać ze skórki, wyjąć miękki miąższ razem z pestkami, natomiast pozostały twardy miąższ należy pokroić w kostkę i włożyć do garnka. Następnie do garnka dodać 4 – 5 łyżek wody i co chwile mieszać, gotować do miękkości przez 20 minut. Gdy już się ugotuje to miękką dynię zmiksować blenderem na mus. Do tego dodajemy sok z pomarańczy i cytryny, a także żelfix z saszetki. To wszystko wymieszać i gotować przez 3 minuty. Na sam koniec takim gorącym dżemem napełnić wyparzone wcześniej słoiki i od razu zakręcić. Najlepiej przechowywać je w spiżarni.
KOMPOT DYNIOWO – JABŁKOWY
Składniki:
- 1,5 kg dyni
- 2 duże słodko – kwaśne jabłka
- parę goździków
- szczypta cynamonu
- kawałek korzenia imbiru
- cukier – według uznania
Przygotowanie:
Oczywiście dynię i jabłka musimy obrać ze skórki i oczyścić z pestek. Taki miąższ z dyni pokrójmy w kostkę, a jabłka kroimy na cząstki. Następnie wrzućmy składniki do garnka, zalejmy wodą i zacznijmy gotować na wolnym ogniu, przez około 1 godzinę. Pod koniec gotowania nie zapomnijmy wrzucić aromatyczne goździki, szczyptę cynamonu, a nawet kawałek rozgrzewającego imbiru. Dopiero na sam koniec gotowania dodajmy cukier. Taki gotowy kompot z dyni przelejmy do wyparzonych słoików i podajmy pasteryzacji, aby przetwory na długo zachowały świeżość. Około 20 minut od zagotowania wody.