3 przepisy na powidła ze śliwkami węgierkami

Śliwki węgierki to jedne z moich ulubionych owoców i zapewne nie tylko moich. Bardzo lubię okres, gdy przychodzi czas na domowe powidła. To właśnie ze śliwek węgierek najczęściej je przyrządzam. Jest tak, ponieważ powidła te są aromatyczne i obłędnie smaczne. Śmiało, można wyjadać je łyżeczką ze słoiczka bądź użyć do przygotowania ciasta, kanapek lub deserów. Takie powidła ze śliwek węgierek na chłodne jesienne i zimowe wieczory będą idealne! Dlatego też, mając to na uwadze w tym artykule, postanowiłam przedstawić 3 przepisy na powidła śliwkowe ze śliwek węgierek. Oto one:

przepisy na powidła śliwkowe

Źródło: pixabay.com

PRZEPIS 1

Składniki:

  • 2 kg śliwek węgierek
  • wanilia (2 laski)
  • ½ kg cukru

Przygotowanie:

Na początek oczywiście myjemy, osuszamy i wydrążamy pestki ze śliwek, a dopiero później wkładamy je do garnka z grubym dnem. Następnie dodajemy wanilię. To wszystko gotujemy na niewielkim ogniu, pamiętając o tym, żeby co jakiś czas mieszać do momentu, kiedy śliwki rozgotują się, a woda odparuje. Potem dodajemy cukier i gotujemy do jego rozpuszczenia. W momencie gotowania powideł możemy również dodać goździki lub kardamon, oczywiście według upodobania. Takie ugotowane, gorące powidła wkładamy do wyparzonych słoiczków i bardzo szczelnie zamykamy.

PRZEPIS 2

Składniki:

  • 2,5 kg dojrzałych śliwek węgierek
  • 75 dag cukru

Przygotowanie:

Przygotowując powidła ze śliwek oczywistą rzeczą, jest, że najpierw je myjemy, osuszamy i usuwamy z nich pestki. Następnie wkładamy je do garnka, podlewając kilkoma łyżkami wody, nakrywamy przykrywką i podgrzewamy na małym ogniu przez około 2 godziny. Później odkrywamy garnek i mieszamy drewnianą łyżką, aż sok z nich odparuje. Kiedy już objętość masy śliwkowej zmniejszy się o połowę, wsypujemy cukier i bardzo dokładnie wymieszajmy i smażmy na bardzo małym ogniu, aż całkowicie rozpuści się i połączy. Pamiętajmy o tym, aby często mieszać, by się nie przypaliło. Takie gorące powidła oczywiście zaraz przekładamy do wyparzonych słoików, zakręcamy i odstawiamy do góry dnem, odstawmy do wystygnięcia.

śliwki węgierki przepisy

Źródło: pixabay.com

PRZEPIS 3

Składniki:

  • 2 kg śliwek węgierek
  • 1 pomarańcza
  • 100 gram cukru
  • cynamon do smaku

Przygotowanie:

Na sam początek przygotowania powideł śliwkowych dodajemy do garnka umytą i sparzoną skórkę z pomarańczy oraz sok. Następnie umyte, osuszone i wypestkowane śliwki węgierki wkładamy do garnka, w którym jest już skórka pomarańczy i sok z niej. To wszystko, zagotowujemy, a następnie zmniejszamy moc grzania i smażymy powidła przez około 1 godzinę. Po godzinie odstawiamy śliwki do wystudzenia nawet na całą noc. Jeżeli nasze śliwki nie, były zbyt słodkie to je, dosładzamy. Takie wystudzone śliwki smażymy na małym ogniu do momentu, aż sok z nich odparuje i uzyskamy dość gęstą konsystencję powideł. Całość jeszcze do smaku przyprawiamy cynamonem. Takie gorące powidła wykładamy do wyparzonych i osuszonych słoików. Następnie ranty słoików bardzo dokładnie wycieramy i zakręcamy. Gdy już to, zrobimy słoiki z powidłami, wkładamy do garnka z wodą. Pamiętajmy, że po włożeniu słoików woda musi sięgać trochę powyżej połowy ich wysokości. Absolutnie słoiki te nie powinny się nawzajem dotykać w garnku. Wodę w garnku doprowadzamy do wrzenia i na małym ogniu gotujemy pod przykryciem przez około 10 minut. Takie pasteryzowane słoiki wyciągamy z garnka, odwracamy do góry dnem i zostawiamy do wystygnięcia.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *