3 przepisy na potrawy z dyni
Dynia jest to rodzaj rośliny jednorocznej, która pochodzi z rodziny dyniowatych i swoim zasięgiem obejmuje aż 20 gatunków. Oczywiście warzywo to spotkać można w stanie dzikim, w strefie klimatu gorącego i ciepłego Ameryki. Dynia ta jest bogata w witaminy i minerały, a przy tym ma niewiele kalorii. Z tego też względu znalazła zastosowanie w kuchni. Otóż z dyni można przygotować prze najróżniejsze, pyszne potrawy. Jakie? Aby, odpowiedzieć na to pytanie w tym artykule przedstawię jedynie 3 przepisy na potrawy z dyni. Oto one:
KREM Z DYNI NA MLECZKU KOKOSOWYM
Składniki:
- ½ małej dyni
- 1 puszka mleczka kokosowego
- około 250 ml wywaru warzywnego
- 1 marchew
- pieprz, sól
- 1 ząbek czosnku
- 2 ziemniaki
- 2 łyżki oliwy do skropienia warzyw
Składniki na Pesto:
- ½ pęczka kolendry
- 1 łyżka startego imbiru
- 1 mała chili
- oliwa
- sól, pieprz
Przygotowanie:
W pierwszej kolejności przygotowujemy Pesto. Wszystkie składniki na Pesto przekładamy do blendera i blendujemy na pastę. Następnie dynię kroimy w mniejsze kawałki, a jeżeli jest to inna dynia niż Hokkaido, obieramy również ze skórki. Później układamy w formie do pieczenia, marchew obieramy i również dorzucamy do warzyw, czosnek zostawiamy w skórce. To wszystko skrapiamy oliwą i wstawiamy do pieca, który nagrzany jest do 180 stopni na około 45 minut. Gdy już warzywa, podpieką się, przekładamy je do garnka, a czosnek wyciskamy z łupiny. Następnie zalewamy warzywa wywarem i dodajemy obrane i pokrojone w mniejsze kawałki ziemniaki. To wszystko gotujemy tyle, żeby warzywa zmiękły. Na sam koniec miksujemy blenderem na krem, doprawiamy solą i pieprzem i dolewamy mleczka kokosowego, podgrzewamy na niedużym ogniu, mieszając. Tak przygotowaną zupę krem z dyni podajemy z Pesto, które już wcześniej przygotowaliśmy.
PLACUSZKI DYNIOWE
Składniki:
- 225 gram. dyni, która jest pokrojona na kawałki, ugotowana i zmiksowana na purée
- 450 gram. zwykłej mąki pszennej
- 2 łyżki brązowego cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
- 1 łyżeczka mielonego ziela angielskiego
- 1 łyżeczka mielonego imbiru
- 1 jajko
- szczypta soli
- 350 ml mleka
- olej do smażenia
Składniki na słodki krem Curacao:
- 150 ml tłustej śmietany
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 łyżka niebieskiego likieru Curacao
Przygotowanie:
Wcześniej przygotowane purée z dyni przez nas, mieszamy z mąką, cukrem, proszkiem do pieczenia i przyprawami korzennymi. Następnie łączymy z jajkiem. Cały czas mieszając powoli i stopniowo wlewamy mleko, tak aby powstało gęste i gładkie ciasto. W następnej kolejności rozgrzewamy patelnię na średnim ogniu z niewielką ilością oleju. Następnie nakładamy na nią 3 – 4 masy i smażymy 1 – 2 minuty z każdej strony, aż placuszki się zarumienią. Pamiętajmy, by je przełożyć w ciepłe miejsce na czas smażenia pozostałych placuszków. Do tych dyniowych placuszków musimy oczywiście przygotować słodki krem. To nic trudnego po prostu ubijamy śmietanę z cukrem, a następnie nakładamy go po łyżce na każdy placuszek i podajemy.
TARTA CYTRUSOWO – DYNIOWA
Składniki:
- upieczony spód tarty o średnicy 23 centymetry
- 500 ml ugotowanego miąższu z dyni
- 250 ml creme fralche
- 125 ml soku z czerwonych pomarańczy bądź mieszanka soku grejpfrutowego, pomarańczowego i cytrynowego
- 185 ml cukru
- 2 jajka
- 1 łyżeczka wanilii
- szczypta soli
- szczypta gałki muszkatołowej
Przygotowanie:
W pierwszej kolejności podgrzejmy do temperatury 175 stopni Celsjusza. Następnie utrzyjmy razem wszystkie składniki i wlejmy masę na spód tarty. Pieczmy 45 minut, aż skórka stwardnieje. Wyjmijmy z piekarnika, ostudźmy i dopiero podawajmy.