3 przepisy na domowy chleb

Jestem pewna, że większość z nas, również i ja, zaczyna swój dzień od śniadania. A na śniadanie, oczywiście co świeży chlebek, który zazwyczaj, kupujemy, co rano w sklepie. Tak naprawdę, kupując chleb w sklepie, nie mamy żadnej pewności, czy został on upieczony tylko z wody, mąki i soli, czy aby na pewno, nie dodano do niego jakichś ulepszaczy. Dlatego, mając te wątpliwości, postanowiłam w tym artykule, podać trzy przepisy na domowy chleb.

Źródło: Obraz Diese lizenzfreien Fotos darfst du zwar verwenden z Pixabay

Zacznę od przepisu na domowy chleb na zakwasie.

ZAKWAS
Poszukajmy mąki żytniej lub pszennej typu 720. Taki zakwas, robimy przez pięć dni. Pierwszego dnia z rana w dużej misce, mieszamy 100 g mąki razowej ze 100 g letniej wody, absolutnie, nie może to być woda z kranu. Następnie, przykrywamy miskę czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce. Drugiego dnia dokładnie, mieszamy i dodajemy 50 g mąki i 50 g wody, odstawiamy. Czynność tą, powtarzamy trzeciego, czwartego i piątego dnia. Zakwas powinien zwiększyć swoją objętość i „bąbelkować”, czyli na powierzchni, powinny być widoczne pęcherzyki powietrza. Po pięciu dniach z części zakwasu przygotowujemy zaczyn, a resztę, chowamy w słoiku, nie do końca zakręcamy do lodówki i trzymamy na następne chleby.

SKŁADNIKI NA MAŁY BOCHENEK CHLEBA DLA 2 – 3 OSÓB

Odmierzamy 50 g zakwasu, dodajemy po 150 g wody i 150 g mąki żytniej. Po 12 godzinach mieszamy i dodajemy 50 g wody i 50 g mąki. Po 8 godzinach znów mieszamy i dodajemy 50 g wody i 50 g mąki żytniej. Po 3 – 4 godzinach, odmierzamy 400 g ciasta, resztę ciasta, odkładamy do naszego zakwasu do lodówki i zabieramy się za ugniatanie ciasta.

SKŁADNIKI:

– 400 g zakwaszonego ciasta
– 300 g mąki pszennej, typ 650 lub innej
– 100 g mąki żytniej
– 150 ml czystej, letniej wody
– 30 ml oliwy z oliwek
– 1,5 łyżeczki soli
– 3 łyżeczki cukru

PRZYGOTOWANIE:

Z podanych składników dokładnie, wyrabiamy gładkie ciasto, do czasu aż będzie, odchodzić od ręki. Formujemy kulę, ciasto nie może być zbyt ścisłe, ani też za luźne. Ciasto, zagarniamy/zaciągamy do środka techniką „na 3”, czyli 1/3 ciasta, naciągamy do środka. Możemy boki lekko, podsypywać mąką. Odstawiamy kulę wyrobionego ciasta na pół godziny, niech rośnie. Po tym czasie znów wyrabiamy ciasto techniką „na 3” przez ok. 5 – 7 min. Formujemy kształt chleba, lekko obsypujemy mąką. Przygotowujemy foremkę na chleb do wyrośnięcia, najlepiej tę, w której będziemy chleb piekli. Jeśli zamierzamy piec chleb w prodiżu to bardzo dobry pomysł, wykładamy go papierem do pieczenia, jeśli decydujemy się na piekarnik, to formę też, wykładamy takim papierem. Forma ma być na tyle duża, by chleb mógł swobodnie podwoić swoją objętość. Formę odstawiamy do wyrośnięcia na 5 – 6 godzin do ciepłego miejsca lub do lodówki na 12 godzin. Po tym czasie można chleb z wierzchu naciąć bardzo ostrym narzędziem. Pieczemy do czasu, aż będzie dobrze wypieczony, skórka będzie spieczona, brązowa, a chleb będzie odstawał od formy. Gdy zapukamy w spód, powinniśmy usłyszeć głuchy dźwięk. Czas pieczenia to około 1,5 h. Przez pierwsze 10 – 15 min w temp 250, potem ok. 200 st. C. Po upieczeniu wyciągamy chleb od razu, najlepiej na kratkę, tak żeby wietrzył się od spodu.

CHLEB Z OTRĘBAMI

SKŁADNIKI:

– 1 kg mąki pszennej
– 3 łyżki otrąb pszennych
– 10 dag świeżych drożdży
– 2 szklanki ciepłej wody, może być pół na pół z mlekiem
– 1 łyżeczka cukru
– 1 łyżka soli
– 2 łyżki oleju lub oliwy z oliwek
– 1 łyżka maku
– 1 jajko

PRZYGOTOWANIE:

Najpierw, musimy zrobić rozczyn z ciepłej wody, łyżki mąki, cukru oraz drożdży. Gotowy rozczyn, odstawiamy przykryty w misce, aż zacznie rosnąć. Kiedy rozczyn, wyrasta, wsypujemy do niego resztę mąki, sól i wyrabiamy ciasto, najlepiej rękami, aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Na koniec, dodajemy otręby i olej i wyrabiamy jeszcze chwilę. Gotowe ciasto na chleb, przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy na około 30 minut do wyrośnięcia. Możemy je od razu przełożyć do wysmarowanych masłem lub olejem i wysypanych otrębami foremek, najlepiej „keksówek”. Z podanych składników otrzymamy dwa bochenki chleba. Wyrośnięty w foremkach chleb, smarujemy jajkiem rozbitym z wodą i posypujemy makiem. Chleb, pieczemy przez 30 – 40 minut w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 °C. Bochenki, mają być rumiane i chrupiące. W czasie pieczenia chleb można, nakryć folią aluminiową, aby zbytnio się nie przypiekł.

DOMOWY CHLEB PSZENNO – ŻYTNI

SKŁADNIKI:

– 1/2 kg mąki pszennej
– 1/2 kg mąki żytniej
– 4 dag drożdży
– 1 szklanka mleka
– 1/2 litra wody, może być również serwatka
– łyżka soli
– szczypta cukru
– do wyboru: kminek, nasiona słonecznika, dyni, czarnuszki, anyżu

PRZYGOTOWANIE:

Mleko letnie rozrobić z drożdżami i cukrem, odstawić do wyrośnięcia. Mąki, wymieszać, dodać sól, kminek lub inne, wedle naszego gustu, wyrośnięte drożdże i ciepłą wodę. Ciasto wyrobić, aż zacznie odchodzić od rąk. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Gdy podwoi objętość, przygnieść, nałożyć do formy. Znów odstawić do wyrośnięcia. Upiec na rumiano w temperaturze 180 stopni.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *