3 pomysły na obiad w upały
Nie wiem, jak wam, ale mi w upały wcale nie chce się jeść, nie mam apetytu, a jeść przecież trzeba. Dlatego latem, kiedy temperatura sięga zenitu zastanawiam się czym ugasić pragnienie? Co zjeść, czego się napić? Jak w takie upały ugotować obiad? Na te wszystkie pytania znalazłam odpowiedź. Po prostu na obiad przygotować sobie orzeźwiające chłodniki i sałatki. W tym artykule podam przepis na dania na obiad w upały.
CHŁODNIK Z OGÓRKA I FETY
SKŁADNIKI:
- 1 litr maślanki
- 50 gram fety
- 2 duże ogórki
- pęczek szczypiorku
- 1 ząbek czosnku
- sól, pieprz
- pestki dyni
GRZANKI:
- awokado
- 50 gram fety
- łyżka soku z cytryny
- 4 kromki chleba
PRZYGOTOWANIE:
Na sam początek umyjmy i obierzmy ogórki, następnie pokrójmy je w kostkę. Natomiast czosnek obierzmy i zetrzyjmy na tarce, a szczypiorek posiekajmy. Później wszystkie te składniki włóżmy do kielicha miksera i zmiksujmy. Następnie wlejmy litr maślanki i jeszcze raz zmiksujmy. Na koniec doprawmy pieprzem i solą.
ORZEŹWIAJĄCA SAŁATKA Z ARBUZEM I SEREM FETA
SKŁADNIKI:
- pół średniej wielkości arbuza
- 70 – 100 gram pokruszonego sera fety
- kilka listków świeżej mięty
PRZYGOTOWANIE:
Tą sałatkę przygotowuje się dosłownie chwilę, a najwięcej czasu zajmuje pokrojenie arbuza w kostkę, najlepiej aby była pokrojona w 1,5 – 2 centymetrową kostkę. Do tego arbuza dodajmy pokruszony ser feta i posiekane listki mięty. Taką sałatkę należy podać od razu bądź po schłodzeniu w lodówce.
CHŁODNIK Z GROSZKU I MIĘTY
SKŁADNIKI:
- 2 opakowania mrożonego groszku
- duży pęczek mięty
- 2 szklanki maślanki
- 50 gram koziego sera
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- ½ łyżeczki suszonego majeranku
- sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE:
Mrożony groszek przesypmy do garnka, zalejmy wrzątkiem, dodajmy miętę wraz z łodygami. Dodajmy też łyżeczkę oregano i pół łyżeczki majeranku. To wszystko gotujmy przez 5 minut, następnie zmiksujmy blenderem. Przetrzyjmy pulpę przez sito i przestudźmy. Wlejmy do groszku maślankę, wymieszajmy, posólmy i popieprzmy do smaku. Taki wystudzony krem podawajmy z cienko pokrojoną roladą z koziego sera.