3 pomysły na obiad w upały

Nie wiem, jak wam, ale mi w upały wcale nie chce się jeść, nie mam apetytu, a jeść przecież trzeba. Dlatego latem, kiedy temperatura sięga zenitu zastanawiam się czym ugasić pragnienie? Co zjeść, czego się napić? Jak w takie upały ugotować obiad? Na te wszystkie pytania znalazłam odpowiedź. Po prostu na obiad przygotować sobie orzeźwiające chłodniki i sałatki. W tym artykule podam przepis na dania na obiad w upały.

CHŁODNIK Z OGÓRKA I FETY

SKŁADNIKI:

ogórki na lato

Źródło: pixabay.com

  • 1 litr maślanki
  • 50 gram fety
  • 2 duże ogórki
  • pęczek szczypiorku
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, pieprz
  • pestki dyni

GRZANKI:

  • awokado
  • 50 gram fety
  • łyżka soku z cytryny
  • 4 kromki chleba

PRZYGOTOWANIE:

Na sam początek umyjmy i obierzmy ogórki, następnie pokrójmy je w kostkę. Natomiast czosnek obierzmy i zetrzyjmy na tarce, a szczypiorek posiekajmy. Później wszystkie te składniki włóżmy do kielicha miksera i zmiksujmy. Następnie wlejmy litr maślanki i jeszcze raz zmiksujmy. Na koniec doprawmy pieprzem i solą.

ORZEŹWIAJĄCA SAŁATKA Z ARBUZEM I SEREM FETA

SKŁADNIKI:

sałatka z arbuzem i serem feta

Źródło: pixabay.com

  • pół średniej wielkości arbuza
  • 70 – 100 gram pokruszonego sera fety
  • kilka listków świeżej mięty

PRZYGOTOWANIE:

Tą sałatkę przygotowuje się dosłownie chwilę, a najwięcej czasu zajmuje pokrojenie arbuza w kostkę, najlepiej aby była pokrojona w 1,5 – 2 centymetrową kostkę. Do tego arbuza dodajmy pokruszony ser feta i posiekane listki mięty. Taką sałatkę należy podać od razu bądź po schłodzeniu w lodówce.

CHŁODNIK Z GROSZKU I MIĘTY

chłodnik z zielonego groszku i mięty

Źródło: pixabay.com

SKŁADNIKI:

  • 2 opakowania mrożonego groszku
  • duży pęczek mięty
  • 2 szklanki maślanki
  • 50 gram koziego sera
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • ½ łyżeczki suszonego majeranku
  • sól i pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE:

Mrożony groszek przesypmy do garnka, zalejmy wrzątkiem, dodajmy miętę wraz z łodygami. Dodajmy też łyżeczkę oregano i pół łyżeczki majeranku. To wszystko gotujmy przez 5 minut, następnie zmiksujmy blenderem. Przetrzyjmy pulpę przez sito i przestudźmy. Wlejmy do groszku maślankę, wymieszajmy, posólmy i popieprzmy do smaku. Taki wystudzony krem podawajmy z cienko pokrojoną roladą z koziego sera.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *